Idan Artikel 16.12.2020

DGI vil være med, når nye naturaftaler skal udmøntes

En ny politisk naturaftale afsætter 888 millioner til mere vild natur i Danmark. DGI håber på, at idrætten tænkes ind i udformningen af de nye naturnationalparker.

Skrevet af: Simon Hoffman

Regeringen har sammen med Alternativet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten indgået en ny, stor naturaftale, der afsætter 888 millioner til mere vild natur i Danmark inklusive etablering af 13 nye naturnationalparker. Formand for DGI, Charlotte Bach Thomassen, håber på, at idrætten og herunder DGI bliver inddraget fra starten i processen omkring at skabe de nye naturnationalparker.

”Idrætten skal involveres som typiske brugere af naturen. Friluftsrådet er helt naturligt involveret med en bred medlemsskare, og det er også de naturorganisationer som mere har beskyttelse af naturen som deres interesseområde. Vi vil rigtig gerne i DGI sidde med om bordet sammen med Danmarks Naturfredningsforening og finde nogle gode løsninger på etableringen af de her parker sammen med ministeriet,” siger hun.

Naturen først

Naturnationalparkerne består af store sammenhængende naturområder. De etableres på statslige arealer og holdes blandt andet fri fra landbrugs- og skovproduktion. På den måde får naturen i videst mulige omfang lov til at udvikle sig på egne præmisser. Ifølge Torsten Gejl fra Alternativet skyldes det, at naturen har førsteprioritet.

”Vi har under en pct. strengt beskyttet natur i Danmark. Derfor er denne aftale fuldstændig på naturens præmisser, og det er dem, der i første omgang varetages. For eksempel når der skal elhegn omkring større områder med græssende dyr. Men der skal sikres god adgang for alle. Vi skal kunne opleve den vilde natur, som i løbet af rum tid vil udvikle sig til urskov, når fremmede arter er væk, og dansk natur bliver genskabt,” fortæller han.

Torsten Gejl ser det dog som en mulighed at tænke idrætten ind i naturnationalparkerne.

”Det er jo en biodiversitetspakke, men man kunne for eksempel foreslå naturtræningsanlæg i de vilde skove og naturnationalparker,” siger han.

DGI vil både benytte og beskytte naturen

Hos DGI er der ikke nogen modsætning mellem beskyttelse og benyttelse af naturen. Charlotte Bach Thomassen mener, at en øget brug af naturen også ansporer til en øget bevidsthed om naturen.

”Vi mener at gode erfaringer med naturen og det at være i den, uanset om man er barn, ung eller voksen, skaber et forhold til naturen, som gør, at man naturligt passer på den. Det er hovedargumentet for, at vi synes, at benyttelse og beskyttelse hænger godt sammen,” fortæller hun.

På grund af coronakrisen har danskerne i 2020 brugt naturen mere end sædvanligt, og det er ikke altid, at den er blevet efterladt pæn og ryddelig. Blandt andet kunne DR i maj måned fortælle, at de mange ekstra mennesker i naturen sætter sine spor. Det er derfor noget, DGI har fokus på og gerne vil arbejde med bliver endnu bedre.

”Der har i 2020 under corona og med nedlukninger af indendørs faciliteter været et særligt tryk på naturområderne. Der er utilsigtet kommet mere affald i naturen, og de offentlige toiletter har været lukket, men jeg mener ikke, at der er noget belæg for at sige, at idrætten har udøvet vold på naturen,” fortæller Charlotte Bach Thomassen og tilføjer, at DGI som brugere af naturen har en særlig interesse i at holde naturen ren.

”Alle vores frivillige, trænere og ledere, der har organiseret træning i naturen med medlemmer i foreningerne, har jo en interesse i at holde naturen ren, pæn og imødekommende. Derfor er det jo også en vigtig del at bruge naturen som ramme for, at man rydder op efter sig, som et godt eksempel,” siger hun.