Fritidsfællesskaber for alle børn

En dag om inklusion af børn fra udsatte boligområder i fritidsaktiviteter

I samarbejde med Center for Boligsocial Udvikling og Kulturens Analyseinstitut inviterer Idrættens Analyseinstitut til konference om børns fritidsfællesskaber. Det foregår på Taastrup Teater- og Musikhus og Børne- og Kulturhuset i boligområdet Taastrupgaard 8. november 2023.

Fritidsfællesskaber for alle – en dag om inklusion af børn fra udsatte boligområder i fritidsaktiviteter

At være med på fodboldbanen, spille saxofon eller gå til spejder er alle måder at deltage i et fritidsfællesskab. Fritidsfællesskaber der kan fungere som løftestang til alt fra kriminalitetsforebyggelse, integration og trivsel.

Men børn i udsatte positioner er underrepræsenterede i foreningslivet, og mange af dem bor i udsatte boligområder. Samtidig tales der på landsniveau om en trivselskrise, som kalder på nye løsninger til at give flere en plads i et fællesskab. Så hvordan finder flere børn en vej ind i et fritidsfællesskab?

På dagen får du viden om de problemstillinger og barrierer, der gør, at børn i udsatte positioner er underrepræsenterede i foreningslivet.

Du kan høre og deltage i debatter om:

  • Synergi og sammenhængskraft på tværs af aktører: Hvordan skaber vi spillerum til de mange aktører, der gerne vil sikre børn en plads i fritidsfællesskaber?
  • Potentialet i uformelle deltagelsesformer: Hvordan kan vi skabe kulturelle og sportslige fællesskaber for børn i udsatte positioner?
  • Behovet for lokal forankring: Hvad kan det lokale fritidstilbud i et udsat boligområde, og hvordan bliver det bæredygtigt og forankret fremfor projektbaseret og tidsafgrænset?

Program

09.30 – 10.00: Ankomst: Kaffe, crossainter og fotoudstilling 

Kom og få din morgenkaffe mens du ser en fotoudstilling lavet af børn fra Turning Tables.

10.00 – 10.10: Velkomst

Centerleder i Center for Boligsocial Udvikling, Anne Maria Foldgast, direktør i Kulturens Analyseinstitut, Esben Danielsen og direktør i Idrættens Analyseinstitut, Troels Rasmussen byder velkommen.

10.10 – 10.30: Veje til inkluderende fritidsfællesskaber 

Natasja Lund fra Center for Boligsocial Udvikling præsenterer indsigter fra en spritny undersøgelse af inklusion af børn fra udsatte boligområder i foreningslivet. Jens Christian Nielsen fra Kulturens Analyseinstitut og Maja Pilgaard fra Idrættens Analyseinstitut præsenterer indsigter fra idræts- og kulturområdet.

10.30 – 10.45: Visionen om et kulturkvarter

Poul Knopp Damkjær, centerchef i Fritids- og Kulturcenter i Høje-Taastrup Kommune og boligsocial medarbejder Louise Staugaard fra det boligsociale team i Taastrupgaard præsenterer visionen for omdannelsen af boligområdet Taastrupgaard til et centrum for kultur og kunst.

10.45 – 11.00: Pause og gåtur til Børne- og Kulturhuset 

11.00 – 12.00: 3 Samtalerum

I rammerne af det nyetablerede Børne- og Kulturhus inviterer vi til parallelsessioner med samtalerum i kunstskolernes lokaler. Her kan du vælge mellem tre forskellige samtalerum:

1: Synergi og sammenhængskraft på tværs af aktører: Hvordan skaber vi spillerum til de mange aktører, der gerne vil sikre børn en plads i fritidsfællesskaber?

Samtale mellem Jakob Ludvigsen fra Kommunernes Landsorganisation (KL), Nada El-Khatib fra Taastrup IF, Hanne Linde fra BROEN Høje Taastrup, Gitte Thordahl Jespersen fra Grundfos Fonden og moderator Maja Pilgaard fra Idrættens Analyseinstitut.

BROEN gør det. Poul Due Jensen fonden gør det. Fritidspasset gør det. Get2Sport gør det. Der findes et hav af gode aktører, som er sat i verden med det formål at hjælpe børn og unge, som står uden for fællesskaberne, ind i varmen. Er vi på rette vej med det aktuelle set-up af løsninger, organisationer og initiativer, der på forskellig vis gerne vil sikre rummelige fællesskaber og øget trivsel for børn og unge i Danmark? Eller mangler der større synergi og sammenhængskraft på tværs af aktører?

2: Behovet for lokal forankring: Hvad kan det lokale fritidstilbud i et udsat boligområde, og hvordan bliver det bæredygtigt og forankret fremfor projektbaseret og tidsafgrænset?

Samtale mellem Aske Kvist fra Nørrebro United, Stine Wadskær Munch fra Nørrebrobyggerne, Louise Staugaard fra det boligsociale team i Taastrupgaard og moderator Karen Broberg fra Center for Boligsocial Udvikling.

Rundt omkring i landet ser vi eksempler på at alt fra fodboldtræning til sangskrivning og spejdermøder rykker ud i udsatte boligområder – ind i boldbure, baggårde og kulturhuse. Håbet er at gøre fritidsaktiviteterne synlige og tilgængelige, så det ikke kun er børn med forældre, der selv opsøger byens tilbud og kører deres børn ud i byens billedskoler og idrætshaller, som får adgang til fritidsfællesskaber. Men hvad er potentialet i de lokale fritidsfællesskaber, og hvordan bliver de mere bæredygtige og lokalt forankrede?

3: Potentialet i uformelle deltagelsesformer: Hvordan kan vi skabe kulturelle og sportslige fællesskaber for børn i udsatte positioner?

Samtale mellem Martin Højland fra Turning Tables, Marie Traasdahl Staal fra GAME og moderator Jens Christian fra Kulturens Analyseinstitut.

Vi vil se nærmere på, hvad det er for fællesskaber og sociale forandringer sådanne projekter kan skabe? Hvilke fællesskaber kommer børn og unge med i? Hvad betyder det for deres trivsel og hverdagsliv? Hvad betyder det for lokalområdet og vores billede af det – bliver projekterne en social løftestang? Og hvordan er samspillet med det organiserede fritidsliv?

12.00 – 12.30: Oscillationer - et kunstprojekt om kredsløb 

Genbrug, leg og samskabelse er nøgleord for dette kunstprojekt i Taastrupgaard, som du kan opleve. To kunstnere har sammen med børn og unge fra boligområdet udviklet et kunst- og lydprojekt med elektronikaffald.

12:30 – 13:10: Frokost

13.10 – 14.00: Afslutningsdebat

Troels Rasmussen, direktør i Idrættens Analyseinstitut og Esben Danielsen, direktør i Kulturens Analyseinstitut modererer konferencens afslutningsdebat, der dykker ned i hvordan vi bedst sikrer inklusion af børn og unge fra udsatte boligområder i fritidsfællesskaber.

Paneldeltagere:

  • Johan Brødsgaard, Formand for KL’s udvalg for Kultur, Erhverv og Plan
  • Jens Elmelund, Adm. direktør, KAB
  • Erik Haumann, Sekretariatsleder, BROEN Danmark
  • Poul Broberg, Chef for Public Affairs, DIF
  • Michael Ziegler, Borgmester i Høje Taastrup Kommune
  • Martin Højland, direktør i Turning Tables
  • Marie Traasdahl Staal, udviklingschef i GAME
  • Aske Kvist, erhvervs-ph.d.-studerende ved Nørrebro United

14.00 – 14.10: Tak for i dag 

Anne Maria Foldgast, centerleder i Center for Boligsocial Udvikling afrunder dagen.

14.10: Drinks og netværk

Nyd et glas vin sammen med nye bekendtskaber.

Praktisk info

Arrangører: Center for Boligsocial Udvikling, Idrættens Analyseinstitut og Kulturens Analyseinstitut

Dato: 8. november 2023 kl. 09.30 – 14.30

Sted: Taastrup Teater- og Musikhus

Målgruppe: Lokalpolitikere, ledere, koordinatorer og udførende medarbejdere på feltet. Frivillige i foreninger, foruden understøttende indsatser hos boligsociale helhedsplaner, kommuner, NGO’er og fonde samt andre med interesse for emnet.

Tilmelding: Det er gratis at deltage i konferencen, men tilmelding skal ske til Michelle Rove Hansen på mrh@cfbu.dk. Oplys venligst navn, stilling, organisation og antal deltagere i din mail. Tilmeldingsfrist fredag 3. november kl. 12.00. Meld meget gerne afbud, hvis du bliver forhindret i at deltage.

Læs artiklen

Dreng jonglerer med fodbold foran boligkompleks
Idan Vifo Artikel 07.11.2023
Ny rapport samler erfaringer med at inkludere børn fra udsatte boligområder i foreningslivet