Idan Ifft Kommentar 07.05.2024

Stanis Elsborg: "Skal dansk idrætsliv agere platform for Dubai-styrets politiske PR?"

I løbet af de næste tre år skal den internationale golfturnering DP World Tour afholdes i Danmark med en betydelig kommunal støtte i ryggen. Begivenheden har stærke tråde til styret i Dubai, og det rejser en ny problemstilling i spændingsfeltet mellem sport, politik og menneskerettigheder. 

Dette debatindlæg er bragt i Idrætsmonitor 7. maj 2024.

I begyndelsen af 2024 kunne dele af dansk idræt og politiske kredse begejstret fortælle nyheden om, at den danske afdeling af DP World Tour 2024 skal afvikles på Lübker Golf & Spa Resort på Djursland. 

Fire kommuner - Aarhus, Randers, Syddjurs og Norddjurs - er officielle værter og har sammenlagt bidraget med 3,5 millioner kroner til arrangementet. Ved annonceringen af partnerskabet udtalte borgmesteren for Syddjurs Kommune, Michael Stegger Jensen fra Socialdemokratiet: "Vi kan være stolte af, at vi i fællesskab har tiltrukket DP World Tour til området." 

Tre måneder senere blev entusiasmen yderligere forstærket, da det blev annonceret, at den danske udgave af DP World Tour i 2025 skal afholdes på Furesø Golfklub. 2026-udgaven bliver afholdt på Fyn, hvor Great Northern ved Kerteminde lægger bane til. 

Bag DP World Tour hænger dog en skygge af autoritære kræfter, manglende menneskerettigheder og et misbrug af sporten, hvilket rejser spørgsmålet: Er alle events lige gode? 

Når jeg stiller spørgsmålet, er det for at initiere en samtale om, hvorvidt specialforbund, politikere og nu også lokalpolitikere bør udvide deres vurderingskriterier af, hvilke sportsbegivenheder man ønsker til landet. 

Københavns Kommune sagde nej tak

Før golfturneringen kom til Djursland, valgte Københavns Kommune at sige nej tak til at være værter for DP World Tour 2024, da den som den umiddelbart første kommune blev kontaktet af den danske eventarrangør GolfPromote.  

Sagsdokumenterne, der er offentliggjort på Københavns Kommunes hjemmeside, giver et indblik i, hvad kommunen fik oplyst og overvejede i forbindelse med henvendelsen fra GolfPromote. Her fremhæver GolfPromote blandt andet i sin ansøgning, at DP World Tour når ud til mere end 600 millioner husstande i 67 lande.  

Derudover fremgår det, at kommunen bad Wonderful Copenhagen om at vurdere, hvad golfturneringen kunne betyde økonomisk for byen i forhold til branding og turisme.  

Wonderful Copenhagen estimerede, at eventen kunne indbringe en turismeøkonomisk omsætning på ca. 125 mio. kr. og fremhævede, at "eksponeringen af København som turismedestination, via live-streaming, udgør en unik mulighed for global branding af hovedstaden.” Desuden inddrages der i beslutningsprocessen faktorer som bæredygtighed, budget og om eventen kan medvirke til medlemsfremgang i hovedstadens klubber. 

Ud fra sagsdokumenterne er det svært at konkludere, hvorfor Københavns Kommune i sidste ende valgte ikke at bringe begivenheden til hovedstaden. Og selvom det burde have været en del af beslutningsgrundlaget, nævner dokumenterne ikke med et ord, at DP World Tour er tæt knyttet til et autokratisk regime, der systematisk krænker menneskerettighederne.  

Denne tilknytning er desuden heller ikke nævnt i de dokumenter, Norddjurs kommune brugte til at behandle sagen om at give en million kroner i tilskud til golfturneringen. 

Autoritære kræfter i egen baghave

Men sagen er, at udover sit europæiske ophav har DP World Tour dybe forbindelser til De Forenede Arabiske Emirater, og hele tour’en – inklusive den danske udgave – er en del af ”The race to Dubai”, der kulminerer med et finalestævne i emiratet Dubai. 

Turneringens titelsponsor, DP World, er en emiratisk multinational logistikvirksomhed, der hører under styret i Dubai. CEO for DP World er Sultan Ahmed bin Sulayem. Han er også udpeget af herskeren af Dubai til at sidde i Dubai Executive Council, der ledes af Dubais kronprins og er ansvarlig for den daglige ledelse af Dubais regeringsorganer. 

Nicolai Højgaard til DP World Tour

Ifølge Stanis Elsborg har emiratet Dubai en af de mest veltilrettelagte og politisk motiverede sportslige strategier. Her indgår golfturneringen DP World Tour som et centralt element sammen med et hav af sponsorater i andre sportsgrene, ikke mindst via det statsejede flyselskab Emirates Airlines. Foto: Andrew Redington/Getty Images

En anden væsentlig hovedsponsor af DP World Tour er det statsejede flyselskab Emirates Airlines, der er et af de vigtigste aktiver i Dubai-styrets politiske (mis)brug af sport til at fremme deres egen geopolitiske agenda. Flyselskabet sponsorerer alt lige fra fodboldklubber som Real Madrid, AC Milan, Arsenal, Lyon og Benfica, til rugby, cricket, basket, sejlsport, cykling og de fire store grand slams i tennis. 

Demokrati, åbenhed, ansvarlighed og ytringsfrihed, som DIF slår på tromme for i deres seneste internationale idrætsstrategi som grundlæggende værdier, der gerne skulle kendetegne dansk idræt, er meget langt fra tankegangen hos styret i Dubai. 

I følge blandt andre Freedom House er De Forenede Arabiske Emirater (UAE) et ”ikke frit” land med omfattende begrænsninger af både civile og politiske rettigheder og scorer lavere end et af de mest omdiskuterede lande og dets menneskerettigheder i nyere tid, nemlig Qatar.  

Det gælder i øvrigt også i forhold til pressefrihed, hvor UAE på Reporters Without Borders’ index for 2023 er på en 145. plads ud af 180 mulige, mens Qatar er at finde på plads 105. Og i følge Human Rights Watch fortsatte UAE i 2022 ”en alarmerende kampagne med undertrykkelse og censur mod systemkritikere”, samtidig med at kvinders og LGBT+-miljøets rettigheder fortsætter med at være stærkt fraværende.

Inddrag flere eksperter i beslutningsprocessen 

Spørgsmålet er, om det er en god kobling til danske idrætsværdier at afholde events, der er så nært beslægtet med menneskerettighedskrænkende autoritære regimer? Skal dansk idrætsliv agere platform for Dubai-styrets politiske PR, hvor de kan pynte sig med lånte fjer og sole sig i en sportsbegivenhed på dansk jord, uden at styret skal bekymre sig om særlig stor kritik af deres menneskerettighedskrænkelser? 

Og er det god forvaltning af borgernes skattemidler, når alle tre udgaver af DP World Tour nyder stor økonomisk kommunal støtte fra en række kommuner såsom Aarhus Kommune, Syddjurs Kommune, Randers Kommune, Norddjurs Kommune, Kerteminde Kommune, Nyborg Kommune og Odense Kommune? Dansk Golf Union, som er specialforbund for golfsporten i Danmark, indgår også i planlægningen som tæt samarbejdspartner. 

I Play the Game vil vi anbefale, at kommuner, eventarrangører og specialforbund i højere grad tager disse faktorer i betragtning og inddrager eksperter inden for international idrætspolitik, generel international politik og menneskerettigheder, når de vurderer, hvilke sportsbegivenheder de ønsker at bringe til Danmark og bruge millioner af skattekroner på. 
 
Så hermed et indspark til debat: Er alle events lige gode?

Se også Stanis Elsborgs oplæg om emnet på Idrætsmødet 2024