Idan Artikel 03.05.2013

Medieordførere vedtager sportsliste

Partierne bag medieaftalen er blevet enige om, hvilke sportsbegivenheder der skal på den såkaldte sportsliste, som giver DR og TV2 forkøbsret på en række store sportsbegivenheder.

Skrevet af: Ditte Toft

Som en del af medieforliget vedtog Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance i efteråret 2012 at indføre en liste med vigtige sportsbegivenheder, som skal vises på landsdækkende tv-kanaler, der kan ses af mindst 90 pct. af danskerne.

Medieforligets partier har nu vedtaget, hvilke sportsbegivenheder der bliver omfattet af den såkaldte sportsliste. På listen er:

  • OL, sommer og vinter: Legene i deres helhed, herunder åbnings- og afslutningsceremonier.
  • VM- og EM-slutrunder i fodbold (herrer): Alle kampe med dansk deltagelse samt finaler og semifinaler.
  • VM- og EM-slutrunder i håndbold (herrer og damer): Alle kampe med dansk deltagelse samt finaler og semifinaler.
  • Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i fodbold (herrer).
  • Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i håndbold (herrer og damer).

Kulturminister Marianne Jelved udtrykker i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet tilfredshed med den nye aftale:

”Jeg er glad for, at vi i dag blev enige om, hvilke begivenheder der skal opføres på sportslisten. Idrætten er en vigtig del af vores fællesskab, og derfor er det vigtigt, at de landsdækkende kanaler får mulighed for at dække de store idrætsbegivenheder.”

DR og TV2 får forkøbsret

De eneste danske tv-kanaler, der i praksis kan leve op til kravet om at nå ud til 90 pct. af danskerne, er DR og TV2, som fremadrettet får forkøbsret på sportslistens begivenheder.

Endnu er alle detaljer i ordningen ikke på plads, men ifølge Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, skal en opmand vurdere om prisen på de tilbudte sportsbegivenheder er rimelige. ”Det kan også være med til at lægge en dæmper på den priseksplosion, der har været på sportsrettigheder,” siger han til Ritzau.   Kulturministeriet vil nu udarbejde en bekendtgørelse, der skal i offentlig høring. Desuden skal EU Kommissionen godkende ordningen. 

Læs mere om sportslisten

 
 
Læs Idans kommentar om sportslisten fra efteråret 2012