Idan Artikel 12.06.2007

16 forslag til styrket idrætsindsats

Danmark skal være verdens bedste land at dyrke idræt i, foreslår DGI's formand og den konservative idrætspolitiske ordfører i et usædvanlig fælles idrætspolitisk udspil.

Skrevet af: Søren Bang

Der er gode kulturelle og sundhedsmæssige grunde til, at flere danskere bør dyrke idræt og motion. Idræt styrker bl.a. bevægelsesglæden, fællesskabet og folkesundheden. Med den overordnede begrundelse lancerer DGI's formand, Søren Møller, og den konservative idrætspolitiske ordfører, Jakob Axel Nielsen, nu ambitionen om, at Danmark skal være 'olympiske mester' i idræt og motion for alle. Det sker i Politikens kronik tirsdag, hvor de to forfattere foreslår 16 veje til en højere idræts- og motionsdeltagelse som optakt til arbejdet i kulturministerens bebudede breddeidrætsudvalg, der snart ventes nedsat. Med forslagene ønsker Søren Møller og Jakob Axel Nielsen efter eget udsagn at levere inspiration til det kommende udvalgsarbejde og samtidig sætte ambitionsniveauet højt.

Bred vifte af forslag

De 16 forslag kommer vidt omkring: 

På anlægssiden peger forfatterne bl.a. på, at de danske idrætanlæg, som ofte er nedslidte, bør moderniseres og opgraderes. Samtidig skal der etableres nye idrætshuse og badeanstalter, hvor fleksibiliteten er i centrum. På børnesiden skal initiativer som 45 minutters udefrikvarterer og obligatoriske lejepatruljer i skolerne, trafiksikre skoleveje og mere idræt i institutionerne være med til at sikre et højt fysisk aktivitetsniveau. For den voksne befolkning peger kronikken på flere cykelstier, en portal, der samler alle motionstilbud, samt skræddersyede tilbud målrettet særlige grupper som overvægtige, ældre og de fysisk inaktive. Endelig skal den frivillige idræt styrkes gennem kompetenceudvikling, højere fradrag for frivillige ledere og hjælp til administrationen. Samtidig skal Kulturministeriet afsætte 65 millioner kroner om året til nye partnerskaber mellem foreningslivet og kommunerne.

Politisk DGI-offensiv

Mange af forslagene er ikke overraskende inspireret af DGI politiske prioriteringer. Det gælder ikke mindst i forhold til anlægssiden, hvor DGI med egne byggerier og den nye selvejende institution DGI-huse & haller prøver at præge udviklingen i de nye kommuner. 

Desuden har DGI netop afsluttet sin såkaldte 'Hjælp Brian-konkurrence', hvor alle er blevet bedt om at komme med idéer til kulturminister Brian Mikkelsen op til nedsættelsen af breddeidrætsudvalget. Vinder blev i øvrigt et forslag om at gøre viden om sund kost og motion til et obligatorisk fag i folkeskolen.