Idan Artikel 27.09.2015

50.000 europæiske idrætsforeninger under lup

Mere viden om frivillighed og inklusion i idrætsforeninger på tværs af lande er målet for den hidtil største undersøgelse af idrætsforeninger i Europa, som Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet igangsætter i denne uge.

Skrevet af: Ditte Toft

I den kommende tid modtager 50.000 idrætsforeninger i ti forskellige lande et spørgeskema, der skal give ny viden om inklusion og frivillighed i Europas idrætsforeninger.

Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet står i samarbejde med forskere fra en række øvrige europæiske lande bag denne hidtil største undersøgelse blandt idrætsforeninger i Europa, som har modtaget støtte fra EU-programmet Erasmus+.

Målet er at blive klogere på idrætsforeningernes forskelle og ligheder på tværs af landene og derigennem få viden, der kan bruges til at fremme frivilligheden og øge idrætsdeltagelsen i de europæiske lande.

Udgangspunktet for spørgeskemaundersøgelsen er at blive klogere på, hvordan foreninger arbejder med tilbud til særlige målgrupper som handicappede og etniske minoriteter, ligesom viden om omfanget af frivillighed står centralt i undersøgelsen. 

”I Danmark bryster vi os af at have en stærk tradition for frivilligt arbejde – noget som vi genfinder i lande som Norge og Holland, mens lande som Polen og Ungarn antageligt ikke har samme traditioner. Undersøgelsen vil give os det hidtil mest detaljerede indblik i frivilligt arbejde i europæiske idrætsforeninger,” siger Karsten Elmose-Østerlund, adjunkt på SDU og en af initiativtagerne til projektet, i en pressemeddelelse fra CISC.

Bedre viden kan gavne danske idrætsforeninger

I Danmark samarbejder CISC med de tre store idrætsorganisationer Danmarks Idrætsforbund, DGI og Dansk Firmaidrætsforbund om undersøgelsen, og alle organisationernes foreninger modtager den 30. september en invitation til at deltage i undersøgelsen.

Fra organisationerne lyder en opfordring om at besvare spørgeskemaet, som kan give vigtig viden, der kan være med til at forbedre forholdene for foreningerne.

”Vi tror og håber på, at Danmarks idrætsforeninger vil deltage, og vi kan kun opfordre alle foreninger til at tage positivt imod undersøgelsen. Jo mere konkret viden, vi har om foreningslivet såvel nationalt som internationalt, jo bedre mulighed har vi også for at udvikle idrætten i en positiv retning,” siger DIF-formand Niels Nygaard i CISC’s pressemeddelelse.

Undersøgelsen indgår i et større forskningsprojekt, der over de kommende tre år undersøger inklusion og frivillighed i idrætsforeninger i Europa. Projektet har modtaget støtte fra EU’s Erasmus+ sportsprogram.

Læs mere