Idan Artikel 15.10.2020

9 ud af 10 i 9. klasse dyrker motion en eller flere gange om ugen

89 pct. af de unge i 9. klasse dyrker motion en eller flere gange om ugen, viser en ny undersøgelse fra Børnerådet. At være fysisk aktiv er godt for de unges trivsel og er en hjælp mod ensomhed, men mange unge kæmper med forholdet til deres egen krop.

Skrevet af: Kirsten Sparre

Børnerådet har undersøgt, hvordan unge i 9. klasse oplever deres egen krop og sundhed. 1.659 elever i 9. klasse i Børnerådets Børne- og Ungepanel har svaret på spørgsmål om deres motionsvaner, kropssyn og trivsel, og undersøgelsen viser, at mange unge er opmærksomme på, hvordan deres egen krop føles og ser ud. For eksempel tænker 37 pct. af pigerne ofte eller hele tiden over deres egen vægt, og det samme gør 14 pct. af drengene.

Fysisk aktivitet er godt for trivslen

En del af undersøgelsen handler om fysisk aktivitet, og hvad det betyder for de unges trivsel. 89 pct. af de unge dyrker sport eller går til træning eller fitness mindst en gang om ugen, og fire ud af 10 er afsted 2-3 gange om ugen. Kun 10 pct. af drengene og 12 pct. af pigerne træner slet ikke.

Der er en klar sammenhæng mellem, hvor ofte de unge er fysisk aktive, og hvorvidt de har symptomer på mistrivsel. Blandt de unge, der slet ikke er fysisk aktive, er der 16 pct., som viser tegn på mistrivsel. Blandt de unge, som er fysisk aktive 1, 2 eller 3 gange om ugen, er der kun 8 pct., som viser tegn på mistrivsel, og tallet falder yderligere, jo flere gange om ugen, de unge er aktive.

På samme måde er fysisk aktive unge også mindre ensomme end unge, som aldrig er fysisk aktive. Undersøgelsen viser, at blandt de unge, der ikke er fysiske aktive eller blot er det en gang om ugen, føler 17 pct. sig ensomme. Det tal falder til mellem 8 og 12 pct., jo flere gange de unge er fysisk aktive på en uge.

De unge træner for at få en sund krop

De unge har også angivet deres primære begrundelser for at træne. De fem hyppigste begrundelser er ’Jeg vil have en sund krop’ (86 pct.), ’Jeg føler mig godt tilpas, når jeg træner’ (81 pct.), ’Jeg synes, det er sjovt’ (77 pct.), ’Jeg bliver i godt humør af at træne’ (73 pct.), og ’Jeg vil gerne se godt ud’ (70 pct.).

For nogle af de unge er træningen så vigtig, at de ikke lader sig stoppe af en skade (37 pct.) eller lader det gå ud over andre ting. 43 pct. siger nej til at være sammen med venner på grund af træning, og 19 pct. træner, selv om det betyder, at de ikke får søvn nok om natten, eller ikke får lavet lektier (12 pct.).

Over halvdelen udviser risikoadfærd for spiseforstyrrelser

Svarene på undersøgelsen viser også, at over halvdelen (54 pct.) af de unge udviser et eller flere symptomer på risikoadfærd for spiseforstyrrelser. Risikoadfærd er for eksempel at kaste op efter at have spist eller at være utilfreds med sine spisevaner.

Det er primært piger, der udviser symptomerne, men også flere drenge end i en tidligere undersøgelse fra 2015 udviser risikoadfærd for spiseforstyrrelser.

Læs Børnerådets faktaark om ’Unges forhold til krop, motion og sundhed’

Lyt til podcasten

I dette afsnit af Tillægstid ser vi nærmere kropsidealer, sociale medier, fitness og hvad det gør ved selvværdet hos f.eks. unge piger. 

Six pack, squat butt og thigh gap er blot nogle af de kropsidealer, der florerer på sociale medier, og som unge hver dag bliver konfronteret med. Men hvad gør det ved selværdet, hvis man ikke selv render rundt med 'den perfekte krop'? Og hvad er i det hele taget en perfekt krop? Det ser vi nærmere på i dette afsnit. 

Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO) har udsendt undervisningsmaterielet Fit In?, der henvender sig til 7.-9. klasse, og som skal forsøge at ændre fokus fra at træne for at opnå en bestemt krop, til at træne for at have det godt og have en krop, der fungerer. Vi dykker ned i fitnessbranchen og årsagen til, at DFHO nu har meldt sig ind i debatten. I udsendelsen har vi følgende gæster i studiet på skift:

  • Steffen Rask, analytiker, Idrættens Analyseinstitut (00.39 - 10.38)
  • Jens Christian Nielsen, ungdomsforsker, DPU (10.44 - 24.22)
  • Morten Brustad, branchedirektør, DFHO (24.29 - 44.45)
  • Sofia Victoria Lunau Bentsen og Nana Sofie Simonsen, 9. klasseselever (44.50 - 59:45)

Læs lignende nyheder

Piger tager selfie
Idan Podcast 01.10.2020
Unge og kropsidealer - ikke fit nok til fitness?
Træner giver håndboldspiller en high-five
Idan Artikel 14.12.2023
Idan undersøger unges deltagelse og involvering i foreningsidrætten
Gruppe af ældre på gåtur i skoven
Idan Artikel 21.11.2023
En ny Idan-undersøgelse tager temperaturen på borgernes fritidsliv i Horsens Kommune
Dreng jonglerer med fodbold foran boligkompleks
Idan Vifo Artikel 07.11.2023
Ny rapport samler erfaringer med at inkludere børn fra udsatte boligområder i foreningslivet
Håndboldpiger på bænken
Idan Artikel 27.10.2023
Evaluering: Efterskoleophold er en udfordring for håndbold, som bør satse på hygge, fællesskab og et godt træningsmiljø for at holde på de unge
Børn på løbehjul
Idan Kommentar 10.10.2023
Idans råd til Trivselskommissionen: Hent inspiration nye steder fra
Børn kører gokart
Idan Artikel 05.10.2023
Projekt i Fredericia har givet flere 11-12-årige lyst til at deltage i foreningsidræt
Per Rud, sportsdirektør
Idan Artikel 14.03.2023
Fodboldprojekt i Køge: Vi vil være en klub for de fleste og de bedste