Idan Artikel 15.06.2016

Aabenraa i Bevægelse: Kommunen som digital idrætsinnovatør

Aabenraa Kommune er gået i offensiven med mobil-app, der skal øge borgernes fysiske aktivitetsniveau. Teknikken og brugeradfærden udfordrer kommunen, der dog ikke fortryder det digitale eventyr.

Skrevet af: Martin Hedal

I 2013 satte Aabenraa Kommune sig for at udvikle en digital platform for at få mere fokus på bevægelse blandt kommunens borgere. Inspirationen kom bl.a. en Facebook-side som ’Løbeklubben på Facebook’, der kombinerer digital, fysisk og social aktivitet. Kommunen ville skabe et digitalt rum, hvor man kunne invitere andre med ud til motionsaktiviteter, og resultatet blev appen ’Aabenraa i Bevægelse’, der blev lanceret i 2014.

På grund af udviklingsopgavens økonomiske omfang måtte Aabenraa Kommune igennem en længere udbudsproces, og på den anden side af den ventede en endnu længere proces med tekniske vanskeligheder. Endelig måtte kommunen også indse, at borgerne ikke brugte appen så aktivt som forventet:

”Der var godt nok mange tekniske udfordringer, og det blev hurtigt til et større it-udviklingsprojekt. Det lykkedes meget godt at få kontakt til lokale fitnesscentre og klubber, og der var en del, der gerne ville være med til at lægge aktiviteter ind på appen. Appen giver i dag et rigtig godt overblik over, hvad der sker rundt omkring og indeholder hundredvis af aktiviteter. Det er bare ikke lykkes at få folk til at melde sig på derinde. Jeg ved stadig ikke helt hvorfor, men de gør de bare ikke. Men der kommer faktisk mennesker, som siger, de har set det på appen, men de melder sig ikke aktivt til derinde,” siger Michael Metzsch, afdelingschef for Sundhed og Forebyggelse i Aabenraa Kommune. 3.000 har hentet appenCa. 3.000 mennesker har hentet appen, og der har ifølge Michael Metzsch været flere succeshistorier undervejs. Michael Metzsch ser da også stadig et stort potentiale i appen:

”Vi er stadig interesserede i Aabenraa i Bevægelse og har ikke fortrudt den trods udfordringerne. Vi har en god løbekultur hernede, men der er mange overvægtige, og vi har betydelige sundhedsmæssige udfordringer. Så folkesundhedsmæssigt bliver vi nødt til at gøre et eller andet. Derfor fortsætter vi med at poste energi og ressourcer i den. Lige nu bruger vi ressourcer på at lave gruppefunktionaliteten bedre, og så prøver vi at køre hårdt på mediemæssigt.”

Med en forbedret gruppefunktionalitet ønsker kommunen, at borgerne i højere grad skubber til hinanden for at komme ud og motionere – også når det regner, eller når lysten ikke er der. Private aktører er velkomneFlere andre kommuner har kastet sig ud i digitalt funderede udviklingsprojekter på motionsområdet de senere år. Det gælder bl.a. FitDeal i Viborg Idrætsråd og Sport2Go i Aalborg Kommune. Michael Metzsch ser det som en vigtig opgave for kommunerne fremadrettet at være digitalt risikovillige:

”Vi går meget op i velfærdsteknologi. Når folk ikke har prøvet det før, så skal man være risikovillig. Det var politikerne også, da vi fik penge til det. Faktisk var en af grundene til, at Nordea-fonden valgte at støtte projektet netop, at en app som Aabenraa i Bevægelse er en rejse gennem ukendt farvand. Der er jo nogen, der skal starte, og de vil også lave fejl. Min vision er fortsat, at Aabenraa i Bevægelse kan være med til at understøtte, at folk får sundere vaner, og det gør man bedst, hvis man får hjælp af andre – også digitalt.”

Michael Metzsch understreger, at Aabenraa Kommune ikke har nogen intentioner om at konkurrere med private virksomheder, der udvikler digitale løsninger til idrætten. Samtidig har kommunen også tænkt private motionstilbud ind i appen:

”Til at starte med skulle det være gratis og udelukkende for selvorganiserede og foreninger. Men hvorfor skulle vi forskelsbehandle? Det er ikke så fremadskuende kun at tænke i foreningsaktiviteter, for man kan jo se, at der skyder fitnesscentre op over det hele. Mange vil gerne lave noget, der er mere uforpligtende, hvor man selv kan bestemme, hvornår man går ned og træner, løber, cykler eller dyrker crossfit.”

Mere info

 
 

Artiklen om ’Aabenraa i Bevægelse’ er en del af Idan Forum-projektet ’Idrættens Innovatører’, der identificerer, analyserer og formidler historier om aktører, som nytænker idrætten. Læs mere om projektet.

Læs mere om ’Aabenraa i Bevægelse’ på aabenraaibevægelse.dk