Idan Artikel 06.03.2013

Årets sportsjournalister

Afsløringen af feriepengesagen i dansk fodbold udløser prisen som årets sportsjournalist til to journalister på Ekstra Bladet.

Skrevet af: Søren Bang

Ekstra Bladets Mads Glenn Wehlast og Gisle Thorsen blev Årets Sportsjournalister 2012.

Prisen, som blev overrakt på Danske Sportsjournalisters generalforsamling den 6. marts, får de for deres dækning af den såkaldte feriepengesag, hvor det i efteråret 2010 kom frem, at en række fodboldklubber ikke havde udbetalt feriepenge, løn og pension til spillerne efter reglerne.

I sin begrundelse for at tildele dem årets pris skriver bestyrelsen i Danske Sportsjournalister:

”Vi skal tilbage til den 26. oktober 2010 for at finde datoen, da Mads og Gisle første gang detonerede en bombe under dansk fodbold: De manglende feriepenge- og pensionsindbetalinger, som en række spillere – via Spillerforeningen – gjorde krav på. Lige siden har Mads og Gisle været de første til at fortælle, hver eneste gang der har været afgørende nyt i sagen med korrekt, saglig og redelig journalistik. Og vel at mærke på en facon, hvor begge parter i sagen – i det omfang de har villet medvirke – er blevet hørt.”

Som principielle prøvesager indklagede Spillerforeningen på vegne af tre spillere Brøndby for Fodboldens Voldgiftsret, og den 11. september 2012 gav voldgiftsretten Spillerforeningen medhold i, at spillerne havde penge til gode. I de tre spilleres tilfælde lidt over 4 mio. kr.

Fodboldens Voldgiftsret under DBU bliver brugt som faglig voldgift i sager mellem Divisionsforeningen og Spillerforeningen samt mellem spillere og klubber.