Idan Artikel 20.11.2008

Århus udsætter storarena

Beslutningen om at udbyde byggeriet landets største arena i Århus er udskudt til næste sommer. Projektet er for usikkert økonomisk.

Skrevet af: Søren Bang

Endnu et multiarenaprojekt er sat på vågeblus. Nu har politikerne i Århus har valgt at træde på bremsen og foreløbig stoppe planerne om at opføre en multiarena med plads til 15.000-20.000 tilskuere i det centrale Århus. Dermed følger Århus trop med Esbjerg og Sønderborg, som for nylig besluttede enten at revurdere eller helt opgive arenaprojekter. Beslutningen i Århus er taget af den bredt sammensatte politiske styregruppe bag arenaprojektet, efter at revisions- og konsulentfirmaet PricewaterhouseCoopers i en forretningsplan konkluderer, at arenaen ville kræve et stort kommunalt driftstilskud for at kunne løbe rundt. 

Kommunalt tilskud er nødvendigt

Rapporten er af forretningsmæssige årsager ikke offentligt tilgængelig, men ifølge JP Århus indikrerer analysen, at det kan blive nødvendigt med et kommunalt tilskud på minimum 30 mio. kroner om året under den nuværende finansielle krise og 15 mio. kroner under mere gunstige forhold. Selv ikke opførelsen af et butikscenter i tilknytning til arenaen ville i dag kunne skabe balance i projektet. 

”Det er således blevet betydeligt vanskeligere for private investorer at optage lån, og generelt er markedet langt mindre risikovilligt end da Århus Byråd besluttede at igangsætte udbudsprocessen i januar 2008,” konkluderer PricewaterhouseCoopers i en pressemeddelelse udsendt af kommunen. Heri understreger kommunen og revisionsfirmaet dog også, at de økonomiske forhold kan ændre sig i positiv retning. ”Konklusionen afspejler de nuværende markedsforhold, der i et historisk perspektiv er meget ugunstige for projekter af denne karakter. Derfor vil man med stor sandsynlighed kunne nå frem til anderledes konklusioner vedrørende projektets attraktivitet på et andet tidspunkt i et mere gunstigt marked,” lyder det fra PricewaterhouseCoopers.

Revurderer projektet i 2009

I første omgang har den politiske følgegruppe valgt at udsætte den planlagte udbudsproces til sommeren 2008, hvor man vil revurdere mulighederne for at gå i gang. 

”Det er tidernes ugunst, der har gjort det fornuftigt at trykke på knappen, så vi afventer. Det er ikke stop-, men pauseknappen, og vi mødes igen og ser, hvordan situationen er i juni,” siger Flemming Knudsen til JP Århus. Flere af partierne i byrådet har stillet sig kritisk an over for en ny multiarena, hvis den bliver afhængig af kommunale tilskud. Det gælder også den lokale befolkning i Århus. I en Rambøll Management-undersøgelse offentliggjort onsdag i JP Århus angav 53 procent, at de ikke støtter opførelsen af en arena, som er afhængig af kommunale driftstilskud, mens 41 procent siger ja. 

Læs mere

 
 
Se også Idan.dk's artikel om arenaprojekter i krise