Idan Artikel 25.09.2007

Antallet af spilafhængige er konstant

Trods nye online-spil er antallet af problemspillere ikke vokset i Storbritannien.Det viser en ny undersøgelse, som falder sammen med en reform af den engelske spillelovgivning.

Skrevet af: Søren Bang

Nye spilleformer er vokset kraftigt i de senere år med aggressivt markedsførte tilbud om online-poker, elektronisk opkoblede spillemaskiner og ikke mindst sportsvæddemål. Men i Storbritannien, der har en relativ liberal lovgivning på området, ser det ikke ud til, at de ændrede spillemønstre skaber flere såkaldte problemspillere; dvs. spillere, som enten er ludomaner eller i fare for at blive det. En ny undersøgelse af briternes spillevaner når frem til, at 0,6 procent af den voksne befolkning i dag kan tegnes som problemspillere og nok så interessant: Andelen har ikke rykket sig siden et tilsvarende studie blev gennemført i 1999. ”Hovedbudskabet er, at der har været en overraskende lille ændring i antallet af spillere og problemspillere siden 1999. Men vi er fortsat bekymrede over, at der stadig er over en kvart million voksne, som er problemspillere,” konkluderer formanden for den engelske spillekommission, Peter Dean, der står bag undersøgelsen.

Online-spil har flere problemspillere

Kritikere af spilleindustrien peger omvendt på, at undersøgelsen også viser, at der er markant flere problemspillere blandt kunderne til bl.a. online-spillene. 

For visse spillemaskiner og internetudbudte spil ligger andelen på omkring 10 procent, mens blot en enkelt af procent af lottospillerne har svært ved at styre deres lidenskab. For almindelige online-sportsvæddemål hos bookmakerne ligger andelen af problemspillere på seks procent. I det samlede regnestykke skiller Storbritannien sig dog ikke ud. Rapporten peger på, at man finder relativt samme antal problemspillere som i Canada og Sverige, færre end i USA og Australien og lidt flere end i Norge, selv om det er problematisk at lave sammenligninger på grund af metodiske forskelle og usikkerheder ved de enkelte undersøgelser.I Danmark viser en undersøgelse foretaget af SFI i 2006, at 2,3 procent af den voksne befolkning har været problemspillere inden for det seneste år, mens 0,13 procent, cirka 5.200 personer, har været egentlige ludomaner. Igen gør metodiske forskelle det svært at sammenligne direkte med de engelske tal.

Ny spillelovgivning

Hvilke konsekvenser den nye lovgivning får i forhold til spilafhængighed, er stadig omstridt, da den nye lov både lemper og skærper kravene til den kommercielle spilleindustri. 

Den nye lov prøver bl.a. at begrænse fiksede sportsresultater og forebygge spilafhængighed gennem en række formelle krav til de spiludbydere, der ønsker engelsk licens. Omvendt peger kritikere af loven på, at bl.a. online-udbydere af spil får friere adgang til at reklamere for deres produkter, ligesom de fleste online-kasinoer ikke har søgt engelsk licens, men driver deres virksomheder på udlandske licenser og typisk i lande med meget lav beskatning.