Idan Artikel 01.11.2012

Aviser dropper sportsredaktioner

Den førende svenske avis Svenska Dagbladet nedlægger helt sin sportsredaktion som led i en sparerunde, mens Nordjyske Medier slår sporten sammen med kulturredaktionen.

Skrevet af: Søren Bang

Ikke kun i avisspalterne, men også på dagbladenes redaktioner sker der omvæltninger, der kan ændre sportsdækningen markant i fremtiden. Det er ikke længere nogen selvfølge, at de større dagblade har deres egne sportsredaktioner med egne fagredaktører. I slutningen af september besluttede en af Sveriges førende morgenaviser, Svenska Dagbladet, helt at nedlægge sin sportsredaktion som led i en større sparerunde. Ifølge den nuværende sportsredaktør Ola Billger vil avisen fortsat have en dækning af sportsområdet i et eller andet omfang, men avisen vil fra næste år outsource den daglige sportsdækning. Præcis hvilken løsning, som det norskejede dagblad vælger, er endnu ikke offentliggjort. Avisen uddeler hvert år Sveriges fornemste sportspris, Bragdguldet, og beslutningen om at nedlægge redaktionen fik et af jurymedlemmerne, den tidligere OL-guldvinder og nuværende atletikkommentator Anders Gärderud til at forlade posten. ”Svenska Dagbladet står som afsender for Sveriges fornemste idrætspris, samtidig med at man nedlægger sin sportsredaktion. Det rimer meget dårligt,” sagde han efter beslutningen, som også mødte kritik af tv- og filmkommentatoren Johan Croneman fra den konkurrence avis Dagens Nyheter: ”Det er et nederlag for hele avisen. De tror, at de kan spare, men de taber i stedet alt. (…)Jeg har svært ved at forstå, at nogen fortsat kan arbejde på Svenska Dagbladet uden sporten.”

Sport og kultur lægges sammen

Også herhjemme sker der omvæltninger på sportsredaktionerne. Senest har Nordjyske Medier besluttet at reducere antallet af redaktioner til fire. Den nye struktur betyder, at sports- og kulturredaktionerne skal slås sammen. 

Nordjyskes organisationsændring kommer i kølvandet på en række sparerunder, men er fra ledelsens side blevet begrundet ud fra journalistiske overvejelser. ”Vi skal fremover være endnu hurtigere til at opfange nye tendenser og udvikle nye medieprodukter,” sagde chefredaktør Lars Jespersen, da planerne blev fremlagt i begyndelsen af oktober. Men beslutningen har ifølge en artikel på Danske Sportsjournalisters hjemmeside også skabt en vis usikkerhed blandt medarbejderne om, i hvor høj grad sports- og kulturdækningen i praksis kan gå hånd i hånd.

"Kollegerne er lige nu lidt undrende, og også lidt forvirrede. Logikken i det hele kan vi have lidt svært ved at se," som sportsredaktør Claus Jensen siger i artiklen.

Læs mere om ændringer på sportsredaktionerne

 
 
Læs artikel om Svenska Dagbladets beslutning i Dagens NyheterLæs om Nordjyske Mediers planer hos Danske Sportsjournalister:Danske Sportsjournalister 
MediaWatch's artikel om strukturændringerne: