Idan Artikel 01.06.2011

Blatter genvalgt som FIFA-præsident

Sepp Blatter fortsætter som præsident for det internationale fodboldforbund FIFA med løfter om reformer.

Skrevet af: Søren Bang

Den siddende FIFA-præsident, Sepp Blatter, er på af trods de seneste sager om omfattende korruption i toppen af organisationen blevet valgt for endnu fire år på FIFA’s kongres i Zürich onsdag den 1. juni. Sepp Blatter endte med at få 186 ud af 203 afgivne stemmer.Det engelske fodboldforbund forsøgte på kongressen at få valget af ny præsident udskudt, men blot 17 nationale fodboldforbund støttede det engelske krav. Mest aggressivt talte den argentinske senior-vicepræsident i FIFA, Julio Grondona, imod det engelske forsøg på at komme til bunds i korruptionssagerne og give alternative kandidater mulighed for at stille op. "Vi er altid udsat for angreb – mest gennem løgne og med støtte fra journalister, som har mere travlt med at lyve end at fortælle sandheden,” mente Grondona.

Ny procedure for valg af VM-værtsland

Sepp Blatter lovede i sin tale, at kongressen med dens 208 medlemslande i fremtiden skal stå for tildelingen af VM-værtskaber. I dag sker det i den 24 mand store eksekutivkomité. 

Samtidig vil Blatter efter eget udsagn styrke FIFA’s etiske komité ved at lade formanden vælge af kongressen, ligesom Blatter angiveligt vil nedsætte en ny intern komité, som skal have til opgave at overvåge FIFA’s arbejde og komme med forslag til forbedringer. Ifølge Sepp Blatter vil der blive tale om reelle reformer af arbejdet i FIFA. ”Vi har begået fejl, men vi vil drage vores konklusioner (… )Vi må én gang for alle stoppe alle denne grimme kritik, disse anklager og insinuationer om snyd alle vegne,” sagde Sepp Blatter. Formanden for det engelske forbund, David Bernstein, prøvede at vende nederlaget på kongressen til en halv sejr og dreje Sepp Blatters udmeldinger i sin retning. ”Efter at have Sepp Blatters tale tror vi på, at vores efterlysninger af mere gennemsigtighed og bedre ledelse har båret frugt.” “Vi hilser Blatters forslag om nedsættelsen af en komité til at overvåge FIFA’s ledelse velkommen. Vi er glade for, at komitéen vil stå ansvarlig for kongressen, men vi ønsker samtidig, at komitéen også vil få uafhængige medlemmer for at sikre, at den kan nå frem til passende løsninger ved at benytte målestokke og ekspertise udefra.” DBU's formand, Allan Hansen, som talte på vegne af de nordiske fodboldforbund, støttede i sit indlæg på kongressen en uafhængig undersøgelse, som sikrer, at der bliver taget effektiv hånd om korruptionsproblemerne i FIFA.