Idan Artikel 02.10.2013

Børn bevæger sig for lidt

Danske børn får ikke den times daglige motion, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, viser en undersøgelse fra Forskningscenter OPUS ved Københavns Universitet.

Skrevet af: Ditte Toft
Kun en tredjedel af børnene i en undersøgelse af elever i 3. og 4. klasse fra Forskningscenter OPUS ved Københavns Universitet var fysisk aktive en time om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Undersøgelsen viser også, at drengene er markant mere aktive end pigerne, så de i gennemsnit bevæger sig 20 minutter mere end pigerne.  Blandt de ting, som har indflydelse på mængden af fysisk aktivitet er puberteten. Når børnene når puberteten falder aktivitetsniveauet, og der opstår en sundhedsmæssig udfordring.

Forældre har et ansvar

Undersøgelsen af børnenes aktivitet viser, at det især er svært at få den daglige motion om efteråret og om vinteren, men også at det i særlig grad er i weekenden, at børnene ikke er fysisk aktive med den anbefalede time om dagen. 

Derfor peger pilen i retning af forældrene, som har ansvar for, at børnene også i fritiden er aktive. Ifølge lektor og leder af OPUS-undersøgelserne, Anders Sjödin, behøver forældrene ikke gøre meget for, at børnene er tilstrækkeligt aktive. ”Derfor er det en ganske lille indsats, der skal til. Det kan eksempelvis være, at hele familien går en tur i skoven eller spiller bold i parken i weekenden,” siger Anders Sjödin i en artikel på Københavns Universitets hjemmeside.  I alt 730 elever fra 3. og 4. klasse på 19 klasser på skoler på Sjælland og Falster har som led i undersøgelsen båret en aktivitetsmåler, der har målt deres aktivitet over syv dage. 

Læs mere om børn og fysisk aktivitet

 
 
Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet