Idan Artikel 21.06.2013

Brasilianere forsætter demonstrationer mod VM

Store udgifter på VM i fodbold i 2014 og udbredt korruption har sammen med social utilfredshed fået hundredetusinder af brasilianere på gaden. Ifølge tal fra Idan kan flere stadionbyggerier risikerer at stå halvtomme efter VM.

Skrevet af: Søren Bang

Det er unikt, at afviklingen af en stor sportsevent kan være med til at trække tusinder af utilfredse borgere på gaden. Men i den seneste uge har protester mod korruption og pengespild i forbindelse med Brasiliens værtskaber for VM i fodbold i 2014 og OL i 2016 været med til at trække omkring en million demonstranter på gaden i de brasilianske storbyer – fra Rio de Janeiro til São Paulo og hovedstaden Brasilia. Netop udgifterne til det gennemrenoverede og udvidede stadion i hovedstaden Brasilia, som den 15. juni lagde græs til åbningskampen i den igangværende FIFA’s Confederations Cup, var ifølge den brasilianske journalist og grundlægger af sportsmarketing-magasinet Máquina do Esporte, Erich Beting, med til at kaste benzin på bålet i Brasilia. “I en by, som har brugt 700 mio. dollars på, hvad der sandsynligvis vil blive den største ‘hvide elefant’ efter VM i fodbold, dør folk på grund af mangel på senge på de offentlige hospitaler. Hertil kan man tilføje korruptionsproblemer blandt lokale politikere og en stor skuffelse over den politiske elite i Brasiliens politiske centrum,” skriver han i en kommentar på Play the Games hjemmeside.

Hvide elefanter på vej

Idan og Play the Game analyser af de brasilianske stadionbyggerier bekræfter, at Brasilien kan få store problemer med at udnytte de nye milliarddyre anlæg efter VM. 

I en artikel fra oktober, der bl.a. byggede på de lokale brasilianske fodboldklubbers tilskuertal i 2011, udpegede Jens Alm og Jens Sejer Andersen fire stadionanlæg som værende særligt i farezonen: De nyopførte anlæg Arena Amazônia i Manaus, Arena Pantanal i Cuiabá og Estadio das Dunas i Natal samt det renoverede Estádio Nacional de Brasília. “Stadion i hovedstaden Brasilia vil huse åbningskampen ved VM og har en kapacitet på 70.064, mens de andre tre stadioner vil få en kapacitet på omkring 42.000 – alle på linje med kravene fra FIFA. Men FIFA’s regler harmonerer ikke den fremtidige efterspørgsel efter slutrunden. Tilskuergrundlaget er alt for lille,” konkluderede de to forfattere.

En opdatering af tallene for 2012 tegner samme billede. Med udgangspunkt i de lokale klubbers tilskuertal i 2012 ligger flere stadioner efter VM til at få en score på under 5 i det såkaldte Word Stadium Index. Det vil sige, at det samlede antal tilskuere på et år ikke vil kunne fylde stadion fem gange. Det er klart under normen for rationel stadiondrift.

De brasilianske VM-anlægs stadionindeksTabellen viser en beregning af det såkaldte stadionindeks på brasilianske VM-anlæg efter metoden brugt ved beregningen af det såkaldte World Stadium Index. Beregningen bygger her på tilskuertallene i 2012 for de klubber, som forventes at skulle benytte anlæggene efter VM, sat i forhold til stadionkapaciteten efter VM. (Kilde: Jens Alm, Idrættens Analyseinstitut)

Sociale spændinger bag utilfredshed

Demonstranterne har fået støtte fra flere tidligere fodboldprofiler i deres kritik af de store udgifter på VM i fodbold i 2014, der i 2016 bliver fulgt af OL i Rio de Janeiro. 

”Det er en skam, at vi bruger så meget på dette VM og efterlader hospitaler og skoler i en elendig tilstand. Vi har ikke i dag forholdene til at være vært for et VM, som vi ikke behøver. Vi behøver uddannelse og sundhed,” skrev den tidligere landsholdstjerne Rivaldo på Twitter, mens en anden tidligere landsholdsprofil og nuværende medlem af det brasilianske senat, Romário, polemisk fulgte trop: ”Jeg advarede folk om, at VM ville blive det største røveri Brasiliens historie. Tror I mig nu?”

Ifølge Eric Beting og andre iagttagere bunder demonstrationerne i Brasilien i mere end blot utilfreds med udgifterne til og korruptionen omkring VM. Stigende billetpriser i den offentlige transport var således med at udløse demonstrationerne i bl.a. São Paulo. Men først og fremmest ligger der dybere sociale og politiske bag demonstrationerne. Det gælder bl.a. i forhold til det offentlige sundhedsvæsen og uddannelsessystem. Frustrationer, der også i den forløbne uge fik nogle hundrede brasilianere til at lave en fredelig demonstration fra Rådhuspladsen i København til den brasilianske ambassade. Som Erich Beting konkluderer i sin kommentar på Play the Games hjemmeside: “De nuværende protester handler ikke kun om VM I fodbold. Men de kan blive historien om den magiske arv fra en stor sportsevent.”

Læs mere om VM i fodbold i Brasilien

 
 
Læs Eric Betings kommentar på playthegame.org
Læs Jens Ahl og Jens Sejer Andersens artikel om de brasilianske stadionbyggerier
Læs mere om World Stadium Index
Se Facebook-siden med de danskboendes brasilianeres fotos og kommentarer i forbindelse med den danske demonstration