Idan Artikel 24.10.2012

Brasilien risikerer 'hvide elefanter'

Den fremtidige udnyttelse af de 12 nybyggede eller renoverede brasilianske stadioner, der skal stå klar til VM i fodbold 2014, risikerer at blive lav, viser en ny analyse lavet af Idan og Play the Game.

Medmindre de nuværende besøgstal stiger drastisk fra nu og frem til 2014 vil den sportslige arv for de 12 brasilianske stadioner, der bliver bygget eller renoveret forud for VM i fodbold 2014, ende under det internationale gennemsnit for lignende stadioner. Nogle af Brasiliens allerfineste stadioner kan ende som såkaldte ’hvide elefanter’. Der konklusionen i en analyse foretaget af Idrættens Analyseinstitut (Idan) i anledning af Play the Games seminar, der afholdes den 24. oktober i São Paulo, Brasilien. Med udgangspunkt i den metode, der anvendtes i Idan og Play the Games World Stadium Index fra 2011, som omfattede 75 stadioner fra 20 lande, har Idan estimeret, hvilken udnyttelse der kan forventes på de stadioner, som Brasilien bygger eller renoverer op til VM med et samlet budget på 1,1 mia. US-dollars. Holder forudsigelserne stik, vil ikke ét af de 12 brasilianske stadioner nå det internationale gennemsnitlige stadionindeks på 13,4 point – hvilket vil sige, at et stadion i løbet af et år har et samlet tilskuertal svarende til 13,4 gange sin egen tilskuerkapacitet.

Plan for brugen af stadioner efter VM må styrkes

I modsætning til World Stadium Index, som bygger på historiske fakta og også inddrager ikke-idrætslige arrangementer, er de brasilianske forudberegninger alene baseret på tilgængelige besøgstal i den nationale fodboldliga og pokalturnering for de fodboldklubber, der efter VM vil blive de vigtigste brugere af VM-anlæggene. 

Alligevel sender forudsigelserne et klart budskab til de brasilianske skatteydere: Planerne for hvordan stadionerne skal udnyttes efter VM bør udvikles, hvis faciliteterne skal have større sportslig og økonomisk bæredygtighed. Især fire stadioner risikerer at blive underudnyttede og derfor opleve en problematisk tid efter VM: Den nybyggede Arena Amazônia i Manaus, Arena Pantanal i Cuiabá og Estadio das Dunas i Natal samt det totalrenoverede Estádio Nacional i hovedstaden Brasilia. Det nationale stadion i Brasilia skal være vært for VM’s åbningskamp og har en kapacitet på 70.064, mens de tre andre stadioner vil have en kapacitet på ca. 42.000 i overensstemmelse med kravene fra det internationale fodboldforbund, FIFA. Men FIFA’s krav harmonerer ikke med den fremtidige nationale efterspørgsel, når begivenheden er overstået. Analysen vurderer, at tilskuergrundlaget er alt for lille. De nuværende hovedlejere af de fire stadioner er alle klubber, som spiller i Serie B, C og D, hvor det gennemsnitlige tilskuertal spænder fra 2.000 til 5.600 tilskuere pr. kamp. Selv i de tilfælde, hvor flere klubber deler et stadion, synes det usandsynligt, at de vil kunne samle tilstrækkeligt med tilskuere. Selv om Estádio Nacional de Brasília vil fokusere på koncerter og store kulturelle begivenheder, er der få begivenheder, der kan tiltrække 60.000-70.000 mennesker på en ugentlig eller blot månedlig basis.

Bedre fremtidsudsigter

Nogle stadioner forventes dog at kunne gå en bedre fremtid i møde. Det gælder især de stadioner, hvor hovedlejeren er en Serie A-klub. Den brasilianske Serie A havde et gennemsnitligt tilskuertal på 15.119 i 2011 (worldfootball.net 2011), og nogle klubber ligger klart højere.

For eksempel havde Sport Club Corinthians Paulista, som må formodes at ville spille sine fremtidige kampe på den nye Arena de São Paolo, et gennemsnit på 29.951 tilskuere pr. kamp i 2011 og et samlet tilskuertal på 569.061. Dette giver mere positive fremtidsudsigter.

Læs mere

 
 
Se analysen 'Brazilian World Cup stadiums' af de brasilianske stadionprojekter op til VM (på engelsk) Læs mere om Play the Games World Stadium Index