Idan Artikel 15.03.2007

Byggeboom i Norge

Også i Norge er der gang i idrætsbyggeriet. Hovedparten af fodboldklubberne i eliteserien har udbygget deres stadionkapacitet eller overvejer at gøre det.

Skrevet af: Søren Bang

Store stadioninvesteringer står højt på dagsordenen i norsk fodbold i disse år.

Ifølge en opgørelse i Aftenposten har fodboldklubberne i eliteserien, også kaldet Tippeligaen, gennemført eller planlagt projekter for over en milliard norske kroner. I beløbet indgår kun aktuelle projekter, som avisen har sat tal på.

Til sammenligning viste Idans opgørelse i efteråret 2005, at der var foretaget investeringer i de daværende danske superligaklubbers stadions for i alt 1,2 milliarder kroner i perioden 1995-2005.

Fem nye stadions på vej

 Blandt de største projekter i Norge er byggerier af helt nye stadions til klubberne Start, Stabæk, Sandefjord, Odd og Frederikstad. Projekterne opererer alle med tilskuerkapaciteter på 9.000-15.000 siddepladser.

Dertil kommer en lang række mindre udvidelser og ombygninger af de eksisterende faciliteter. Bl.a. ønsker Rosenborg at overdække sit nye Lerkendal Stadion, ligesom Aalesund skal have udskiftet kunstgræsset på det to år gamle ’Color Line Stadion’.

Som i andre lande breder brugen af navnesponsorater sig også i Norge. F.eks. får Sandefjords nye stadion med 9.000 siddepladser navnet ’Komplett.no Arena’.

Det norske byggeboom kommer i forlængelse af, at norsk fodbold har oplevet kraftigt stigende tv-indtægter. Den seneste aftale med norsk TV2 og Canal Digital, som løber frem til sæsonen 2008-09, indbringer alene klubberne i den norske eliteserie 200 millioner norske kroner om året. 

Læs mere

 
 

Se oversigten over igangværende og planlagte investeringer på Aftenpostens hjemmeside. Klik her.Idans oversigt over danske fodbold- og håndboldinvesteringer blev præsenteret i vores første nyhedsbrev. Klik her.