Idan Artikel 17.03.2011

Danmark langt fra indflydelse i IOC

IOC’s kongres i Danmark gav ikke flere eller mere indflydelsesrige poster til danskere i Den Internationale Olympiske Komité.

At afholde en organisatorisk vellykket kongres for Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og beværte IOC’s knap 3.000 gæster fra alle verdenshjørner til en pris af over 50 mio. millioner skatte- og idrætskroner er ikke et springbræt til en højere status i det olympiske hierarki. Det må man slå fast, efter at IOC i denne uge udsendte et 30-siders dokument med oversigt over sine arbejdsudvalg i 2011 – kaldet kommissioner. Her må dansk idræt igen nøjes med perifere placeringer trods den målsætning, man satte sig om at benytte kongressen til et idrætspolitisk avancement. I alt fire danskere har beholdt deres pladser i nogle af IOC’s mest befolkede udvalg: Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik har plads i 'Sport for All'-udvalget, hvor han om nødvendigt kan søge gode råd hos den dansker han afløste som IOC-medlem i 2009, den forhenværende DIF-formand Kai Holm. Hvis de ellers kan finde hinanden blandt de hele 31 medlemmer, inklusive udvalgsformanden og et æresmedlem. Kai Holm har også sæde i Udvalget for Internationale Relationer, hvor han og 26 andre medlemmer især skal arbejde for at skabe gode samarbejdsforhold mellem den olympiske verden og verdens regeringer. Næste generation Holm med fornavnet Jens har beholdt sit sæde i Udvalget for Kvinder og Idræt. Jens Holm er ikke så kendt som sin far i Danmark, men han arbejder i Lausanne som direktør for International Masters Games, samme organisation hvor Kai Holm næste år kan fejre 20 års jubilæum som formand.

Dansk kvinde med mange poster

Mændene i kvindeudvalget må dog leve med at være i undertal i det eneste udvalg, der tæller mere end en håndfuld kvinder – i alt 19 ud af de 33 medlemmer er kvinder. 

Det flertal bidrager Tine Rindum Teilmann til. Næppe på grund af sin nationalitet, men fordi hun er den mest centralt placerede idrætspolitiker blandt de fire danskere. Hun er medlem af bestyrelserne i både DIF og Dansk Handicap-Idræts Forbund og – hvilket har banet vejen til IOC-udvalget - formand for kvindeudvalget i International Paralympic Committee. Tine Rindum Teilmann er netop udtrådt af Play the Game’s bestyrelse som følge af Play the Games sammenlægning med Idan. Kendetegnende for de udvalg, der har dansk repræsentation, er som nævnt deres store antal medlemmer. Det er påfaldende at der er relativt få medlemmer i magtfulde udvalg som finansudvalget, det juridiske udvalg og det udvalg, som skal nominere nye medlemmer til det selvsupplerende IOC.