Idan Artikel 27.10.2008

Danske Spil giver sit bud på en liberalisering

Staten bør stramme kontrollen med spillemarkedet, hvis Danmark lukker kommercielle aktører ind på dele af markedet, mener Danske Spil.

Skrevet af: Søren Bang

Danske Spil kan leve med en delvis liberalisering af spillemarkedet, men det kræver skarp statskontrol med de udbudte spil og en langtidssikring af Danske Spils eneret på lotto, skrabespil og andre lignende spil. I et såkaldt holdningsnotat opridser Danske Spil, hvordan en delvis liberalisering af sportsspillene, poker og kasinospil efter det nuværende spillemonopols mening bedst kan gennemføres.For Danske Spil er det afgørende, at en liberalisering betyder, at Danske Spils eneret til lotto- og skrabespil, som står for hovedparten af omsætningen, bliver ’hegnet ind’ på en juridisk langtidsholdbar måde. Desuden foreslår Danske Spil, at alle med licens til at udbyde spil bliver beskyttet gennem et forbud mod at overføre penge til andre spiludbydere, ligesom adgangen til ikke-lovlige spiludbyderes hjemmesider skal blokeres i Danmark.

Skarpere opsyn med bookmakeree

Samtidig opstiller Danske Spil en række anbefalinger til spilansvarlighed, hvis Folketinget med en ny lovgivning vælger at lukke udenlandske bookmakere og spiludbydere ind på det danske spillemarked. 

Danske Spil ønsker bl.a., at der kommer en aldersgrænse på 18 år for alle former for spil, samtidig med at det skal være forbudt at operere med de kredit-, rabat- og bonusordninger, som ifølge Danske Spil kan lokke nogle spillere ud i et overdrevent forbrug. Endelig skal der indføres grænser for, hvor meget den enkelte må spille for på internettet, ligesom hjælpen til spillere, der har en risikabel spilleadfærd, skal styrkes. Licenshaverne skal også kontrollere spillemønstret hos deres forhandlere for at minimere risikoen for storspil og snyd.

Danske Spil under pres

Danske Spils monopol har længe været under angreb fra udenlandske bookmakere, som mener, at reguleringen af det danske spillemarked strider mod EU’s regler. Samtidig har de udenlandske bookmakere i stigende grad etableret sig på det danske marked.

Indtil videre har Danske Spil dog formålet at øge overskuddet trods den skærpede konkurrence. Nye tal tyder dog på, at Danske Spil i 2008 må se overskuddet falde. I sin seneste halvårsrapport forventer Danske Spil et samlet overskud på 1,5-1,6 mia. kroner i 2008 mod 1.648 mio. kroner i 2007. Samtidig har lottospillene oplevet et fald i omsætningen henover sommeren, som Danske Spil marketingsdirektør i mandagens Børsen tilskriver strammere husholdningsbudgetter og det forhold, at flere køber ind i discountbutikker, hvor Danske Spil ikke er repræsenteret. Tipstjenestens overskud er bl.a. med til at finansiere arbejdet i de store landsdækkende idrætsorganisationer og Team Danmark.