Idan Artikel 15.03.2007

Danskerne bliver mere motionsbevidste

Markant flere danskere er siden firserne blevet bevidste om at dyrke motion for at bevare eller forbedre helbredet, viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Skrevet af: Søren Bang

Siden 1987 er andelen af danskere over 16 år, som er bevidste om at være fysisk aktive for at bevare helbredet, steget markant.

Nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at godt 70 procent af den voksne befolkning i 2005 var fysiske aktive for at bevare eller forbedre helbredet. I 1987 drejede det sig om lidt over 50 procent.

Resultaterne kan findes i undersøgelsen ’Sundhed og sygelighed i Danmark 2005 & udviklingen siden 1987’, der bl.a. ser nærmere på danskernes sundhedsadfærd, herunder deres motionsvaner.

Bred vækst i bevidstheden om fysisk aktivitet

Motionsbevidstheden er vokset i alle landsdele og i alle aldersgrupper, men stigningen har været størst blandt danskerne over 45 år. Mest markant er stigningen blandt kvinder i pensionsalderen, hvor andelen af fysisk aktive er næsten fordoblet.

I øvrigt er det især veluddannelse, som dyrker fysisk aktivitet med helbredsfordelene i baghovedet.

Undersøgelsen viser også, at andelen, som dyrker moderat til hård fysisk aktivitet mindst fire timer om ugen i fritiden, er steget fra knap 21 procent til 26,5 procent siden 1987.

Her er der større spredning i tallene: Bl.a. falder aktiviteten markant med alderen, ligesom væsentligt flere mænd end kvinder er meget fysisk aktive. De højtuddannede er igen førende.

Flere danskere kæmper med vægten

Undersøgelsen viser også, at danskernes kostvaner på nogle punkter bliver bedre. Bl.a. spiser flere jævnligt frugt og grønt.

Men hverken bedre madvaner og øget motionsbevidsthed ser ud til at kunne dæmme op for fedmeepidemien.

Siden firserne er andelen af svært overvægtige fordoblet til 11 procent. Stigningen er især sket blandt unge mænd og kvinder op til 44 år. Tallene indikerer også en stor social og uddannelsesmæssig slagside.