Idan Artikel 28.11.2011

DBU-formand i ny FIFA-gruppe

DBU’s formand Allan Hansen er med i FIFA’s nye ’task force’-gruppe for ’Transparency and Compliance’, der bliver oprettet i kølvandet på fodboldens korruptionsskandaler.

Skrevet af: Ditte Toft

FIFA’s præsident, Sepp Blatter, præsenterede i oktober planerne for en reformproces i det skandaleombruste internationale fodboldforbund. Blandt tiltagene var fire nye ’task force’-grupper, der skal se nærmere på bl.a. en styrkelse af den etiske komité og større åbenhed i FIFA. Én af de fire ’task force’-grupper får dansk deltagelse, da Sepp Blatter har tilbudt Allan Hansen, formand for Dansk Boldspil-Union (DBU), en plads i ’Transparency and Compliance’-gruppen. I et interview med den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung i sidste uge nævner FIFA-præsident Sepp Blatter ud over Allan Hansen præsidenten for New Zealands fodboldforbund, Frank van Hattum, og Juan Angel Napout, præsident for Paraguays fodboldforbund, der er udset til at blive formand for arbejdsgruppen, som får i alt seks medlemmer. Arbejdsgruppen skal bl.a. udarbejde en såkaldt ’code of conduct’ – et regelsæt for opførsel – ligesom gruppen skal se på mulighederne for involvering af eksterne interessenter i beslutningsprocesser, nye retningslinjer for valget til FIFA-præsident, herunder retningslinjer for godkendelse af nye medlemmer af bestyrelsen, og processer for bud og valg af værtslande til verdensmesterskaber.

Udnævnelse efter dansk kritik

Udnævnelsen af Allan Hansen som medlem af ’task force’-gruppen kommer, efter at Allan Hansen på FIFA’s kongres i juni i Zürich fra talerstolen rejste kritik af ledelsen i fodboldforbundet. På vegne af de nordiske lande opfordrede han til større åbenhed og reformer i organisationen. 

FIFA’s annoncerede reformproces er fra flere sider blevet kritiseret for at være for vag og uforpligtende, men Allan Hansen hilser initiativerne velkommen. ”Han har lyttet til kritikken fra medlemmerne, og det er nogle fornuftige og prisværdige forslag, han har lagt frem, og som en enig bestyrelse støtter,” siger Allan Hansen i en artikel på DBU’s hjemmeside.

Navn på formand for ekstern komité

Ud over de fire ’task force’-grupper bestående af medlemmer af repræsentantskabet etablerer FIFA en komité for ’Good governance’ bestående af 15-18 medlemmer, der skal fremsætte forslag til, hvordan FIFA kan skabe mere åbenhed i organisationen og effektivt bekæmpe korruption, og samtidig overvåge processen. 

Ifølge World Football Insider den schweiziske antikorruptionsekspert Mark Pieth komme til at stå I spidsen for komitéen, der skal bestå af såvel fodboldinterne interessenter som eksterne partnere i form af f.eks. medier, sponsorer og politikere. Herudover har Sepp Blatter sagt, at han gerne ser en repræsentant fra Transparency International i komitéen. Transparency International præsenterede i sensommeren 2011 en rapport med forslag til bedre ledelse i FIFA. 

Læs mere om FIFA

 
 
Læs DBU's artikel om Allan Hansens udnævnelseLæs FIFA’s engelske oversættelse af Frankfurter Allgemeine Zeitungs interview med Sepp BlatterLæs Idans artikel om FIFA’s reformprocesLæs Idans artikel om Transparency Internationals forslag til bedre ledelse i FIFA og hent Transparency Internationals rapport