Idan Artikel 11.11.2014

De klassiske atletikudøvere er i mindretal i eget forbund

De fleste af de aktive i Dansk Atletik Forbund er ikke aktive på et atletikstadion, men dyrker motionsløb. Det kræver en kulturændring i klubberne at få flere til at dyrke de klassiske discipliner, konkluderer en ny Idan-undersøgelse af frafald og fastholdelse i atletikken.

Som specialforbund har Dansk Atletik Forbunds (DAF) haft stigende medlemstal over de seneste mange år og har i dag rundet 42.000 medlemmer. Men den positive udvikling dækker over et forbund, der i praksis er splittet på langs.

Groft sagt kan man dele DAF’s medlemmer op i to grupper: De klassiske atletikudøvere, der dyrker sprint, spring og kast – og så alle de andre.

Og det er ’alle de andre’, der er blevet flere af i de senere år båret frem af den stigende interesse for motionsløb blandt voksne danskere fra 25 år og op. Atletikklubberne har til gengæld fat i en lille, men stabil del af de danske børn. Men når børnene bliver ældre, forsvinder de igen i stor stil. Frafaldet sker endda så hurtigt, at antallet af udøvere tilsyneladende halveres mellem 15- og 17-års-alderen.

Idan har på den baggrund og i samarbejde med DAF lavet en større undersøgelse af atletikmiljøet under forbundet for at kunne afdække årsåger til frafald og fastholdelse. Samtidig giver Idan i rapporten ’Fremtidens Atletikmiljøer’ en række anbefalinger til, hvordan forbundet og dets klubber kan sikre, at ungdomsatletikken bliver åbnet for flere børn og unge.

Løberne har overtaget

At der er tale om en reel spaltning af DAF i to idrætslige miljøer, viser undersøgelsens kortlægning af aktiviteterne i DAF-klubberne. Heraf fremgår det tydeligt, hvordan de egentlige atletikklubber i dag udgør mindretallet i DAF.

Foreningerne i Dansk Atletik Forbund

Ud af 235 medlemsforeninger i DAF har kun 75 eller ca. hver tredje klub klassiske atletikdiscipliner på programmet. Til de øvrige 160 foreninger hører gang- og marchforeninger, men langt størstedelen af foreningerne udgøres af løbeklubber.

Motionsløbere er motoren bag væksten i DAF’s medlemstal, og forbundet er efterhånden kendt for motionsløb. Som arrangører af VM i halvmaraton var DAF i foråret 2014 med til at åbne eliteventen op for 40.000 motionister i Københavns gader.

Til gengæld halter det med atletikken, og i hele 2013 var der i alt kun 2.191 børn og unge (op til 22 år), der deltog i DAF og medlemsforeningernes atletikstævner, udendørs såvel som indendørs. De tal vil DAF ændre på, og efter en årrække med fokus på løb og udvikling af motionsløbstiltag gør forbundet derfor nu en særlig indsats for at skabe fastholdelse og vækst i børne- og ungdomsatletikken.

Idan-rapporten ’Fremtidens atletikmiljøer’ er en del af indsatsen på området. Den konkluderer, at atletikklubber kan fastholde børn og unge ved at justere forventningerne til, hvad børn og unge bruger af tid og energi på deres idræt.

Læs mere om atletikundersøgelsens anbefalinger i artiklen ’Atletikklubber skal have plads til alle unge’.

Hent undersøgelsen

 
 

Bliv klogere på teenagere og frafald i atletikken

 
 
Idrættens Analyseinstitut sætter særligt fokus på såvel teenageres frafald som atletik og motionsløb i forbindelse med konferencen ’Idrættens største udfordringer IV’ i Vejen Idrætscenter d. 24.-26. november.