Idan Artikel 30.05.2013

DGI hædrer innovative foreninger

Fem foreninger vandt mandag den 27. maj DGI’s DM i foreningsudvikling. Flere medlemmer og frivillige samt bedre kommunikation er blandt områderne, foreningerne på hver sin vis har fokuseret på.

Skrevet af: Ditte Toft

Siden september 2012 har 31 foreninger rundt i landet arbejdet med at udvikle deres forening som en del af DGI-initiativet ’DM i foreningsudvikling’. Ved en finaleaften den 27. maj offentliggjorde DM-formanden og medlem af DGI’s hovedbestyrelse, Dorte With, årets fem vindere: Øster Starup – Vester Nebel IF, TST Tilst, Harken UGF, Gudum Sognehus og Amager SK. ”I har sat en hel masse i gang. Men først og fremmest har I åbnet foreningsdøren mod det omkringliggende samfund,” sagde Dorte With om vinderne.

En jury bestående af Dorte With, DGI’s formand, Søren Møller, formand for Danske Spil, Peter Gæmelke, præsident for ISCA, Mogens Kirkeby, vinder af DM i foreningsudvikling 2012, Hanne Lene Haugaard, og direktør i Idan, Henrik H. Brandt, har vurderet beskrivelser fra de medvirkende foreninger og på den baggrund udvalgt vinderforeningerne. Bl.a. har de vurderet, hvordan foreningerne har nået deres mål, hvor innovative de har været, og hvordan de har motiveret folk i og omkring foreningerne i udviklingsprocessen.

Med på finaleaftenen var også social- og integrationsminister Karen Hækkerup, som italesatte betydningen af de medvirkende foreningers arbejde. ”Det gode ved en konkurrence som DM i foreningsudvikling er, at det højner ambitionsniveauet og udvikler frivilligheden. Vi kan noget hver især, og sammen kan vi gøre noget for hinanden,” sagde Karen Hækkerup

Forskellige fokusområder

Med hver sine udviklingsområder har de fem vindende foreninger arbejder med særlige fokusområder.

I Øster Starup – Vester Nebel IF har der været fokus på bl.a. medlemsudvikling med en ambitiøs målsætning om at tiltrække 75 pct. af områdets beboere som medlemmer. I løbet af et år har foreningen med 1.500 medlemmer tiltrukket 100 nye medlemmer.  TST Tilst har rettet blikket mod unge og etniske grupper og har bl.a. startet nye hold i boksning og cykling, ligesom foreningen har iværksat samarbejder med skole og boligforening. Børnene og børnefamilierne har været omdrejningspunktet for Harken IGF, der gennem et stærkt og godt foreningsliv ønsker at tiltrække unge børnefamilier til landet. Blandt andet har foreningen inddraget forældre og pædagoger i processen med at udvikle tilbud. I Gudum arbejder lokale kræfter for at omdanne den lokale, nedlagte skole til et sognehus, der skaber rum til idræt, foredrag, menighedsråd, højskole og lokale erhvervsdrivende. Og Amager SK har flyttet sine aktiviteter ud i lokalområdet til bl.a. fritidsklubber og rundt i udsatte boligområder. Herunder har foreningen startet en street-afdeling, der skal være en indgang for børn og unge til foreningslivet.