Idan Artikel 22.12.2010

DIF-kongres sætter spot på foreningslivet

Landets idrætsforeninger og deres cirka 500.000 frivillige står i centrum, når DIF til februar afholder kongres om foreningsidrætten.

Skrevet af: Søren Bang

Foreningsidrættens mange udfordringer kommer til debat, når Danmarks Idræts-Forbund (DIF) den 3.-5. februar 2011 afholder idrætskongressen ’Foreningsliv - nye tider i foreningsland?’ i Brøndby. Blandt andet præsenterer kongressen de første resultater fra den største undersøgelse nogensinde af det frivillige arbejde i danske idrætsforeninger, som er gennemført af Idrættens Analyseinstitut og Syddansk Universitet for DIF med støtte fra Tuborgfondet. Andre temaer på kongressen bliver kommunernes samspil med idrætsforeningerne, den frivillige foreningsidræts samfundsansvar og en debat om forholdet mellem bredde- og eliteidræt.

Behov for nytænkning

Ifølge DIF er der et stort behov for at udvikle og styrke foreningsidrætten over for udfordringerne fra bl.a. den uorganiserede eller kommercielle idræt:

"DIF holder kongressen, fordi det kræver udvikling og nytænkning, hvis idrætsforeningerne også i fremtiden skal være danskernes foretrukne sted at dyrke idræt. Vi vil gerne udfordre kongresdeltagerne og DIF-idrætten med provokerende spørgsmål og synliggøre værdierne og udviklingsmulighederne i den organiserede idræt," forklarer DIF's formand, Niels Nygaard, på DIF’s hjemmeside. 

Her understreger han samtidig, at kongressen også skal være med til at forbedre rammerne for foreningerne og de frivillige, ligesom han mener, at det omgivende samfund til i højere grad bør anerkende de frivilliges indsats. Det sidste bliver der sandsynligvis gode muligheder for. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har allerede givet tilsagn om at være til stede ved åbningen, mens kongressen afsluttes med en debat mellem Folketingets idrætspolitiske ordførere. Også Idrættens Analyseinstitut bidrager på kongressen med flere oplæg.