Idan Artikel 12.01.2009

DIF og DGI vil liberalisere spil

De store idrætsorganisationers formænd foreslår nu en delvis liberalisering af det danske spillemarked, men under stram regulering.

Skrevet af: Søren Bang

Situationen på det danske spillemarked er blevet så uholdbar på grund af udenlandske internetbookmakeres indtog, at Folketinget bør ophæve Danske Spils monopol på sportsvæddemål og i stedet satse på et åbent, men stærkt reguleret spillemarked med spillelicenser. Det foreslår de to formænd for DIF og DGI, Niels Nygaard og Søren Møller, i en fælles kronik i Jyllands-Posten. Her begrunder de forslaget med myndighedernes manglende vilje til at håndhæve Danske Spils lovfæstede monopol, mens domstolene tager stilling til, om den danske lovgivning er i overensstemmelse med EU-retten. I mellemtiden er Danske Spil, hvis indtægter organisationerne er stærkt afhængige af, udsat for unfair konkurrence, mener de to formænd, der selv sidder selv i Danske Spils bestyrelse på vegne af deres organisationer.

Hårde vilkår for licens

Alternativet til den nuværende situation er ifølge DIF og DGI en delvis liberalisering af spillemarkedet, så udenlandske bookmakere får lov købe licens i Danmark og udbyde sportsvæddemål, kasinospil og poker, mens Danske Spil fortsat skal have eneret på lotterier som Lotto og skrabespil. 

Men samtidig opstiller de to formænd en række vidtgående betingelser til et liberaliseret licenssystem, der på flere punkter rækker videre end den nuværende lovgivning. Blandt andet foreslår de, at:

  1. Danske Spils monopol på lotterier skal juridisk hegnes ind, ligesom licenssystemet skal håndhæves gennem blokering af betalingsoverførsler til spiludbydere uden licens samt lukning af ’ulovlige hjemmesider’. 
  2. Der skal indføres en aldersgrænse på 18 år for alle spil kombineret med en kontrol af cpr-numre ved spil på nettet. 
  3. Der skal være forbud mod spil på kredit og tilbud om bonus eller rabat. 
  4. Der skal fastlægges grænser for, hvor meget man må spille for pr. dag, uge og måned. 
  5. En hjælpelinje skal være med til at forebygge ludomani. 
  6. Licenshavere skal uddanne deres forhandlere i ansvarligt spil, ligesom de skal overvåge spillet hos forhandlere, så risikoen for snyd og storspil minimeres.

Modellen ligger i direkte forlængelse af et notat fra efteråret, hvor Danske Spil opstiller, på hvilke betingelser man kan støtte en eventuel liberalisering af spillemarkedet.