Idan Artikel 08.05.2010

DIF satser på voksne motionister

I de kommende tre år vil DIF satse målrettet på at tiltrække flere voksne motionister i sine store specialforbund. DIF håber at blive belønnet økonomisk, når spilleloven skal revideres i 2014.

Skrevet af: Søren Bang

Med en central pulje på 15 mio. kroner om året vil DIF i de kommende tre år igangsætte nye aktiviteter under specialforbundene. Målet er at få medlemsfremgang, ikke mindst blandt de voksne motionister. Mens foreningslivet generelt har godt fat i børnene, ser DIF et stort uudnyttet medlemspotentiale blandt voksne. ”Mange af vores store motionsidrætter har det svært over for voksenmålgruppen. Badminton, tennis, gymnastik, svømning og golf er alle individuelle idrætsgrene, som er yderst velegnede for voksne motionister. Alligevel vælger f.eks. mange travle småbørnsforældre at gå i fitnesscenter i stedet for i den lokale tennis- eller badmintonklub,” sagde DIF’s formand, Niels Nygaard, i sin mundtlige beretning på DIF’s årsmøde i Brøndby lørdag. ”Vores øjne vil derfor først og fremmest være rettet imod de voksne og de ældre motionister,” sagde Niels Nygaard. Samtidig vil DIF med udviklingspuljen styrke sin egen og specialforbundenes ’samfundsmæssige profil’ ved bl.a. at indgå i flere skoleprojekter, integrationsprojekter og kommunesamarbejder. Endelig skal udviklingspuljen være med til at sikre en bedre branding af satsningerne. ”Det overordnede mål for vores plan er, at DIF-idrætten kommer til at stå så stærkt som muligt ved den revision af spilleloven, som er planlagt til at finde sted i 2014. Til den tid skal det stå lysende klart for de lovgivende politikere, at det er DIF-idrætten, der skal belønnes for sine omfangsrige aktiviteter og mange resultater på både bredde- og eliteområdet,” argumenterede Niels Nygaard.

Stærkere central styring

Traditionelt set har ansvaret for at udvikle aktiviteter i de enkelte idrætsgrene ligget hos DIF’s 60 specialforbund, mens DIF som paraplyorganisation har stået for de tværidrætslige, uddannelsesmæssige og politiske opgaver på tværs af forbundene. 

Med udviklingspuljen lægger DIF op til, at specialforbundene i højere grad skal løfte fælles idrætslige udfordringer. Til gengæld bliver udviklingsmidlerne ifølge DIF’s formand mere centralt styrede og målrettede, end der har været tradition for. Bl.a. vil DIF indgå egentlige resultatkontrakter med de forbund, som får udviklingsstøtte, ligesom pengene vil blive målrettet forbund med de største medlemspotentialer, dvs. primært de store forbund. Desuden håber DIF at kunne få ændret Folkeoplysningsloven, så mange voksne medlemmer i foreningerne ikke medfører en reduktion i de kommunale lokaletilskud, som gives til børne- og ungdomsaktiviteter. Folkeoplysningsloven står således over for en revision, efter at et udvalg under Undervisningsministeriet har analyseret behovet for ændringer. I første omgang offentliggør undervisningsministeren udvalgets rapport den 24. juni i Idrættens Hus.