Idan Artikel 15.03.2007

Domstol blåstempler automatmonopol

EFTA-domstolen har sagt god for, at Norge kan indføre et statsmonopol på spilleautomater. 13.000 private automater bliver nu fjernet.

Skrevet af: Søren Bang

Det norske spillemonopol kan nu støve 1.300 hengemte spilleautomater af, som skal erstatte omkring 13.000 privatopstillede maskiner.

Det er den drastiske konsekvens af en principiel afgørelse ved EFTA-domstolen. Den har nu kendt det lovligt, at Norge i 2002 indførte et monopol på spilleautomater under Norsk Tipping. Loven blev senere lagt på is, da den blev udfordret ved retten.

Men nu konkluderer domstolen, at monopolet er i overensstemmelse med EU’s indre marked, som Norge gennem sin såkaldte EØS-aftale er en del af. Fordi dommen derfor følger EU’s almindelige principper om fri bevægelighed, kan den få betydning for andre sager om statslige spillemonopoler i EU-landene.

Stort ludomani-problem

I sin afgørelse lægger domstolen bl.a. vægt på, at automatspil er blandt de mest ludomani-fremkaldende. Samtidig vurderer retten, at et monopol i højere grad vil kunne udbyde spil under kontrollerede former end private operatører.

Problemer med spilafhængighed har betydet, at Norge for nylig har indført et totalforbud mod private spilleautomater, der træder i kraft til sommer. Dette ville være sket uanset udfaldet af dommen. Til gengæld betyder afgørelsen, at Norsk Tipping har grønt lys til at tilbyde automatspil.

Dommen er blevet modtaget med tilfredshed i Norges Idrettsforbund, hvor den konstituerede formand, Odd Roar Torsen, siger, at det er en fantastisk dag for norsk idræt. NIF modtager ligesom DIF og DGI mange midler gennem det statslige spillemonopol.

Omvendt kan mange foreninger og specialforbund se frem til at miste indtægter fra de snart ulovlige private maskiner. Netto spillede nordmændene for cirka 5,2 milliarder norske kroner på automaterne i 2005.

Læs mere

 
 
Læs dommen. Klik her.

Læs omtalen af dommen på Dagbladets hjemmeside. Klik her.