Idan Artikel 05.02.2024

Doping, korruption og atleters rettigheder: Jubilæumsbog fra Play the Game genbesøger 25 års debatter i international sportspolitik

På 336 sider fortæller Play the Game i ord og billeder om centrale emner i den internationale  idrætspolitiske debat siden den første konference i 1997. Bogen kan downloades gratis i pdf-format fra Play the Games hjemmeside.

Skrevet af: Redaktionen

Da 109 journalister, akademikere og idrætsledere fra 34 lande mødte op til en konference i Vingsted tilbage i 1997, vidste de ikke, at de ville blive de allerførste deltagere i det, der senere fik navnet Play the Game - et initiativ og en række af internationale konferencer, der skaber et uafhængigt forum for åben, fri og faktabaseret debat om de vigtigste udfordringer, som moderne idræt står over for.

I 2022 kunne Play the Game fejre sit 25-års jubilæum med den 12. Play the Game-konference, der blev holdt i Odense, og nu bliver de mange års arbejde  også markeret med en ny bog "When the silence of sport was broken: Sports politics during the times of Play the Game".

Helt bevidst fokuser bogen ikke på at genfortælle alt, hvad der er sket i regi af Play the Game siden den første konference, men lægger i stedet et bredt journalistisk blik på de debatter og udviklinger, der har været centrale i international sportspolitik siden 1997. 

Der er kapitler om udviklingen i international sportsjournalistik, kampen mod doping, korruption i sport, illegal gambling, misbrug af atleter, sportens mangel på good governance, whistleblowing, atleters rettigheder, sportswashing, blød magt og autoritære staters rolle i sport.

"Bogen dokumenterer, hvad hårdtarbejdende undersøgende journalister, modige whistleblowere, skarpe akademiske analytikere, atleter, overlevere, antidoping-embedsmænd, NGO'er og mange andre interessenter - endda et par sportsledere - har sat i gang i løbet af et kvart århundrede," siger Jens Sejer Andersen, international direktør for Play the Game.

Han håber, at denne tour-de-force gennem sportspolitik hen over et kvart århundrede kan tjene som inspiration for forskellige målgrupper:

"De, der har været med i sportspolitik i lige så mange år som Play the Game, kan blive mindet om begivenheder, de havde glemt, eller blive motiveret til at dele de historier, vi har udeladt. Nytilkomne vil forhåbentlig finde en rigdom af information, der hjælper med at forklare, hvorfor sportspolitik er blevet, hvad det er i dag."

Bogen er skrevet i et samarbejde mellem journalist og forfatter Lars Jørgensen og Jens Sejer Andersen.

Lars Jørgensen er forfatter til flere bøger om sport og politik - blandt andet om Kong Frederiks engagement i IOC, da han stadig var kronprins.  I bogen giver Lars Jørgensen en grundig historisk introduktion til de udvalgte debatter og emner, mens Jens Sejer Andersen har suppleret bogen med fakta, citater, billeder, tekst og anekdoter fra Play the Games konferencer og andre aktiviteter.

Den 336 sider lange bog blev officielt lanceret ved en reception på åbningsdagen for Play the Games 13. konference i Trondheim, Norge, hvor den blev præsenteret som en gave til de mere end 400 deltagere i konferencen. 

Samtidig er bogen blevet gjort tilgængelig i pdf-format og kan nu downloades gratis fra Play the Games hjemmeside.

Download jubilæumsbogen

PtG Udgivelse januar 2024
When the silence of sport was broken - Sports politics in the times of Play the Game

Læs mere om Play the Game 2024