Idan Artikel 15.11.2005

Dopingekspert ønsker global indsats

Den internationale handel med dopingstoffer er en trussel mod folkesundheden, mener den italienske dopingekspert Alessandro Donati.

Skrevet af: Søren Bang

Handlen med dopingstoffer styres i stigende grad af mafiaen og er så meget ude af kontrol, at der er behov for en international indsats.

Det var budskabet fra en af verdens førende dopingeksperter, Alessandro Donati, da han tirsdag aften talte på konferencen Play the Game i København.

Her advarede han samtidig om, at dopingproblemet ikke kun er en opgave for idrætten at løse. Doping i topsport udgør nemlig kun en flig af den forfængelighedsdoping med bl.a. anabolske steroider, som finder sted andre steder.

"Vi har brug for et samarbejde med regeringerne om at begrænse handlen. Regeringerne må være interesserede i at beskytte folkesundheden," sagde Alessandro Donati, der skønner, at cirka 25 procent af den internationale handel med dopingstoffer i dag sker over internettet.

I sit indlæg efterlyste han fire initiativer:

  1. Interpol og Europol bør lave en særlig dopingafdeling, som kan koordinere efterforskningen på tværs af landegrænser og registrere den internationale handel.
  2. FN’s sundhedsorganisation, WHO, bør regulere medicinalselskabernes produktion af medikamenter, som kan bruges til doping. Ifølge Donati er der i dag en overproduktion.
  3. EU bør stimulere alle sine medlemslande til at indføre love mod distribution og besiddelse af dopingstoffer i stil med den lov, som Danmark allerede har.
  4. WADA bør oprette en afdeling, som har fokus på den internationale spredning af dopingstoffer.

Den russiske mafia bag distribution

Alessandro Donati har prøvet at kortlægge den internationale trafik. Blandt andet ud fra de enkelte landes egne rapporter om organiseret kriminalitet.

Ifølge Donati synes den russiske mafia at stå bag en stor del af den internationale trafik. Men også lande som Grækenland og Kina er i stigende grad leverandører til det sorte marked.

Desuden peger han på Thailand, Indien, Australien, Spanien, Mexico og USA som lande, der spiller en væsentlig rolle som leverandør- eller transitlande.