Idan Artikel 01.09.2006

Dyster prognose for fedmeepidemi

Fedmeproblemet vokser stadig i Vesten. En ny rapport forudser, at op mod en tredjedel af alle englændere vil være svært overvægtige i 2010.

Skrevet af: Søren Bang

Cirka 13 millioner englændere vil være svært overvægtige ved udgangen af årtiet, hvis de senere års fedmeepidemi fortsætter.

Det konkluderer en ny undersøgelse lavet for det engelske sundhedsministerium, som endnu engang peger på Vestens fedmeepidemi som et regulært sundhedsproblem.

Fortsætter de senere års udvikling, vil cirka 30 procent af den voksne befolkning lide af egentlig fedme i 2010 mod 22-23 procent i dag.

Også børnene får i stigende grad problemer med vægten. I 2010 forventes det, at 19 procent af drengene og 22 procent af pigerne mellem 2 og 15 år vil lide af svær overvægt. Især antallet af overvægtige piger stiger kraftigt.

Svært at vende udvikling

De nye tal kommer to dage efter, at England har fået en særlig viceminister for folkesundhed, Caroline Flint, som på tværs af ministerierne bl.a. får ansvaret for at udvikle strategier for udbredelse af fysisk aktivitet og folkesundhed.

Men det er urealistisk at vende udviklingen hurtigt, mener kritikere af regeringens hidtidige indsats.

Det gælder bl.a. målsætningen om at stoppe i stigningen i antallet af fede børn inden 2010, siger diætisten Susan Jebb til BBC. Hun mener, at regeringen er for sent ude:

"Folk er ikke tynde den ene dag og fede den anden - eller vise versa."

Susan Jepp peger bl.a. på, at forældrene skal være med til at få børnene til at spise sundt og røre sig mere.

Tykke forældre har tykke børn

 Undersøgelsen beskriver udviklingen fra 1993 til 2003 og bruger disse data i prognosen af forholdene i 2010.

Tallene viser, at problemet har social slagside, og at forældrene i høj grad påvirker deres børn i uheldig retning.

Mens hver fjerde barn af svært overvægtige forældre selv er fede, gælder det kun hvert tyvende barn af normal- eller undervægtige forældre.