Idan Artikel 02.01.2006

Eliteidrættens kanon offentliggjort

Team Danmark og Kulturministeriets kanonudvalg har udvalgt 12 ’værker’ til den nye eliteidrætskanon, som ifølge udvalget repræsenterer det bedste i dansk eliteidræt gennem tiderne.

Skrevet af: Søren Bang

Der er nu sat navn på de 12 udøvere og begivenheder, som ifølge Team Danmark og Kulturministeriets kanonudvalg repræsenterer det ypperste, som dansk eliteidræt har frembragt i de seneste cirka 100 år.

På listen finder man samtidige personligheder som Anja Andersen, Bjarne Riis og Michael Laudrup, men også mere historiske skikkelser som dressurrytteren Lis Hartel og fægteren Ivan Osiier, der deltog ved ikke mindre end syv olympiske lege i første halvdel af det tyvende århundrede.

Enkeltudøvere udgør 10 af de 12 navne og begivenheder på listen. Hertil kommer det kvindelige håndboldlandshold, der senest vandt guld ved OL i Athen (fotoet), og fodboldlandsholdet, der er med på grund af EM-sejren i 1992.

'Værkerne' skal udbredes

 I første omgang har kanonudvalget udgivet en lille folder, der beskriver den nye eliteidrætskanon.

I januar kommer udvalget så med forslag til, hvordan eliteidrætskanonen mere udførligt kan præsenteres i levende billeder, foto og tekst. I den forbindelse vil udvalget også give sit bud på, hvilke personer der kan beskrive ’hvert enkelt af de valgte værker’, som det er formuleret i Kulturministeriets pressemeddelelse.

Hovedvægten lagt på præstationer

 Det sandsynligvis første gang, at konkrete idrætsudøvere og begivenheder er blevet sidestillet med ’værker’ i stil med et Krøyer-billede eller Holberg-stykke.

Men det illustrerer blot, at det ikke har været problemfrit at overføre kanonbegrebet fra kunstens til sportens verden. I modsætning til kunst udmønter elitesporten sig ikke i egentlige værker, men gennem kampe og konkurrencer, hvor tilfældigheder oven i købet har det med at spille ind.

Kanonudvalget har da også valgt at lægge hovedvægten på de sportslige karrierer og resultater, selv om andre faktorer som bl.a. nyskabelse også har indgået i overvejelserne. Desuden understreger udvalget, at den nye eliteidrætskanon ikke skal læses som en facitliste, men derimod opfattes som et utraditionelt og uhøjtidligt bidrag til en debat om eliteidrættens værdier og betydninger.

Eliteidrættens kanonudvalg blev ledet af Else Trangbæk, lektor i idrætshistorie ved Institut for Idræt. Herudover indgik i udvalget Camilla Andersen, tidligere landsholdsspiller i håndbold, Olav Skaaning Andersen, chef på DR-sporten, Rasmus Bech, redaktør på Politiken, Morten Stig Christensen, chef på TV2-sporten samt Mette Terkelsen, lektor i journalistik på RUC.

De 12 udvalgte til navne og præstationer til den nye kanon

 
 
  • Wilson Kipketer, atletik
  • Kvindelandsholdet i håndbold
  • Anja Andersen, håndbold
  • Bjarne Riis, cykling
  • EM-sejren i fodbold 1992
  • Michael Laudrup, fodbold
  • Ole Olsen, speedway
  • Paul Elvstrøm, sejlsport
  • Lis Hartel, dressur
  • Knud Lundberg, flere boldspil
  • Ragnhild Hveger, svømning
  • Ivan Osiier, fægtning