Idan Artikel 15.10.2014

Engagementet i foreningen varierer blandt aktive i gymnastikken

Sammenlignet med foreningsidrætter inden for holdspil som fodbold og håndbold er medlemsengagementet i gymnastikforeninger mindre. Men der er store variationer inden for gymnastikkens forskellige discipliner og aktiviteter, viser undersøgelse.

Skrevet af: Ditte Toft

Medlemmer af gymnastikforeninger, der dyrker fleksible fitnessaktiviteter, er mindre engagerede i foreningslivet end de medlemmer, der dyrker traditionelle gymnastikaktiviteter som springgymnastik og spring-rytmegymnastik.

Sådan lyder konklusionen på en rapport, der har set nærmere på den sociale kapital i gymnastikforeninger. Rapporten har undersøgt, hvor meget medlemmerne inden for de enkelte aktivitetstyper i gymnastikken engagerer sig i foreningernes sociale liv, demokrati og frivillige arbejde. 

Og der er væsentlige forskelle internt i gymnastikforeningerne afhængig af aktivitetstyperne. I klassiske gymnastikaktiviteter som springgymnastik og spring-rytmegymnastik har medlemmerne et engagement på niveau med medlemmer af fodbold- og håndboldklubber, der er kendetegnet ved at have en høj grad af social kapital målt på deltagelse i sociale aktiviteter, demokrati og frivilligt arbejde.

Rytmisk gymnastik placerer sig cirka midt i feltet, mens fitnessorienterede aktiviteter som aerobic, zumba, crossgym, indoor cycling, pilates og yoga har medlemmer, der i langt mindre grad tager del i foreningernes liv ud over deres egen idrætsaktivitet. Der er således tale om aktiviteter, som også er associeret med en høj grad af fleksibilitet og mindre forpligtelse, hvilket tilsyneladende også har en betydning for medlemmernes foreningsengagement. 

Ph.d.-afhandling som afsæt for nærmere undersøgelse

Rapporten går i dybden med én af de aktivitets- og foreningstyper, som forfatteren bag rapporten, Karsten Østerlund, undersøgte i sin ph.d.-afhandling ’Foreningsidrættens sociale kapital’, som ud over at se på medlemsengagementet i gymnastikforeninger også analyserede foreningslivet i fodbold, håndbold, cykling og tennis. 

Gymnastikken havde sammenlignet med de øvrige idrætter mindst engagement og social kapital blandt de undersøgte idrætsforeninger, mens holdboldspillene fodbold og håndbold lå i top efterfulgt af cykling og tennis midt i feltet. Den nye rapport nuancerer nu de overordnede resultater fra afhandlingen.

Rapporten om gymnastikkens sociale kapital understreger herudover også, at andre faktorer som socioøkonomiske forhold, køn, alder, antal år i foreningen, og hvorvidt man har børn i foreningen, alle har betydning for, hvor meget den enkelte deltager i foreningslivet ved siden af aktiviteten.

Læs mere om social kapital i idrætten

 
 

Læs rapporten ’Social kapital i gymnastik og fitness’Læs også Karsten Østerlunds ph.d.-afhandling om social kapital i idrætten ’Foreningsidrættens sociale kapital’