Idan Artikel 16.05.2013

EU godkender Copenhagen Arena

EU-kommissionen har godkendt den offentlige støtte til opførelsen af Københavns nye multiarena i Ørestaden. Arenaen vil stå klar i begyndelsen af 2016.

Skrevet af: Søren Bang

Den offentlige medfinansiering af Københavns nye multiarena i Ørestaden med plads til op til 15.000 tilskuere holder sig inden for EU’s statsstøtteregler, og EU vil derfor ikke bremse det 1,1 mia. kroner dyre projekt. To klager fra konkurrerende arenaer i Øresundsregionen fik EU-Kommissionen til at indlede en undersøgelse af, hvorvidt projektet holder sig inden for EU’s regler om statsstøtte, men kommissionen vurderer, at den offentlige finansiering er begrænset til et minimum, og at projektet dækker et rimeligt behov for bedre faciliteter i regionen. "Det er vigtigt, at borgerne har adgang til sports- og kulturfaciliteter. Men de offentlige myndigheder skal også anvende skatteydernes penge fornuftigt og undgå at fordreje konkurrencen. Dagens afgørelse sikrer, at den offentlige finansiering af Københavns multiarena er velbegrundet og står i et rimeligt forhold til målet," konkluderer EU’s konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, i en pressemeddelelse. Kommissionen henviser til, at Danmark har påvist, at der er behov for yderligere kapacitet i København, at den nye multiarena vil byde på nye faciliteter og huse en række arrangementer, der ikke kan organiseres i dag. For et par uger siden accepterede EU-Kommissionen i en lignende sag om mulig ulovlig statsstøtte desuden den offentlige finansiering af en stor arena i Uppsala.

Byggeri starter før sommerferien

Med grønt lys fra Bruxelles forventer parterne bag det københavnske projekt at kunne lægge grundstenen til byggeriet i slutningen af juni måned.

”Europa-Kommissionens afgørelse er rigtig godt nyt for idrætslivet, kulturlivet og bylivet i København. Med Copenhagen Arena kan København tilbyde omverdenen bedre, bredere og større nationale og internationale arrangementer end nogensinde. Arenaen vil styrke vores internationale profil, og den er lige, hvad vi har sukket efter i årevis,” siger Københavns kultur- og fritidsborgmester, Pia Allerslev. Københavns Kommune og fonden Realdania bidrager med hver 325 mio. kr. til finansieringen af byggeriet af Copenhagen Arena, mens udviklingsselskabet By & Havn, der er ejet af Københavns Kommune og staten i fællesskab, lægger grund til. Arenaen vil kunne rumme op til 12.500 tilskuere ved sportsbegivenheder og op til 15.000 koncertgæster ved musikarrangementer. Arenanen skal stå klar i begyndelsen af 2016.

Læs mere om Copenhagen Arena