Idan Artikel 05.09.2014

EU-ministre skal underskrive matchfixing-konvention

Sportsministre fra hele Europa samles den 18. september i Schweiz for at underskrive Europarådets konvention om manipulation af idrætskonkurrencer. Ministrene diskuterer samtidig, hvordan den ledelsesmæssige forvaltning af sporten kan forbedres.

Skrevet af: Stine Alvad

Matchfixing og god ledelse og forvaltning i sporten er på dagsordenen, når de europæiske sportsministre mødes til Europarådets konference den 18. september i den schweiziske by Magglingen.

Ministre fra de mere end 35 medlemslande forventes at tage del i oplæg og diskussioner under konferencen, hvor også Play the Games internationale direktør, Jens Sejer Andersen, holder oplæg.

Jens Sejer Andersen indgår som en del af et panel, der behandler korruption i sportsledelse, og panelet tæller også talere som sekretæren for den Internationale Olympiske Komites etiske kommission, Pâquerette Girard Zapelli, Michael Connarty fra Europarådets komite for Uddannelse, Ungdom og Sport, samt Matthias Remund, der er direktør for det nationale sportskontor i Schweiz. 

Efter præsentationerne fra panelet inviteres konferencedeltagerne til debat om forskellige vinkler på temaet ’korruption i forvaltningen af sport’, såsom hvordan regeringer kan tage et ansvar for at opretholde et etisk niveau i sporten uden at gå på kompromis med sportens uafhængighed, og om hvorvidt dette overhovedet er et emne, regeringerne bør diskutere.  

Ud over god forvaltningsskik og matchfixing, vil konferencen også beskæftige sig med andre aktuelle emner på den internationale sportsdagsorden, bl.a. vold blandt fodboldtilskuere, den europæiske repræsentation i det internationale antidopingagentur WADA og samarbejdet mellem Europarådet og EU på sportsområdet.

Konvention om manipulation af idrætskonkurrencer

I forbindelse med konferencen underskriver ministrene en konvention om manipulation af idrætskonkurrencer. I følge Europarådet er formålet med konventionen at “forebygge, undersøge, straffe og disciplinere manipulationen af idrætskonkurrencer og ligeledes styrke informationsudvekslingen samt det nationale og internationale samarbejde mellem relevante offentlige instanser, og med sportsorganisationer og spiludbydere”.

Konventionen forpligter medlemslande og sportsorganisationer på at højne deres indsats i kampen mod korruption i sport og illegalt spil.

”Konventionen er et vigtigt fremskridt som har potentialet til at kunne gøre livet sværere for kriminelle gamblere og fixere. Det vil være afgørende, at de underskrivende lande tager fat på det diplomatiske arbejde, der skal få nogle af de sydøstasiatiske lande, hvor den højeste koncentration af spillekriminelle findes, til at støtte op om konventionens formål,” siger Jens Sejer Andersen.

Han mener også, at det er på høje tid, at regeringer begynder at rette et skarpere fokus på, hvordan korruption inden for sportsorganisationer kan bekæmpes.

”Det siger sig selv, at en korrupt sportsorganisation ikke kan være en troværdig partner i kampen mod matchfixing og korruption. I det hele taget har sporten brug for bedre ledelse for effektivt at kunne håndtere globale udfordringer såsom at skabe mere gennemsigtige og bæredygtige mega-events, få flere mennesker til at dyrke sport, at beskytte børn mod overgreb og at sikre lige rettigheder for kvinder.”

Mere om konventionen

 
 

Læs Europarådets baggrundspapir om korruption i sportLæs om Konventionen på Play the Games hjemmesideLæs mere om EPASLæs mere om selve mødet