Idan Artikel 05.07.2011

EU-parlamentarikere opfordrer til kamp mod korruption

En skriftlig erklæring fra 400 medlemmer af Europa-Parlamentet opfordrer Europa-Kommissionen til at tage føringen i kampen mod korruption i sport.

Skrevet af: Ditte Toft

Kommissionen skal sammen med medlemsstaterne i EU koordinere en omfattende undersøgelse af tilfælde af korruption i europæisk sport, ligesom forholdet mellem organiseret kriminalitet, spillevirksomhed og aftalt spil skal belyses nærmere. Sådan lyder et par af kravene fra 400 medlemmer af Europa-Parlamentet, som har skrevet under på en ’Skriftlig erklæring om bekæmpelse af korruption i europæisk sport’.

Ønske om regulering

Samtidig opfordrer parlamentarikerne Kommissionen til at regulere spil på internettet gennem regler om godkendte operatorer og foranstaltninger til bekæmpelse af aftalt spil, så man også fremover kan sikre indtægter til breddeidrætten i EU-landene. 

Med erklæringen giver parlamentarikerne deres holdning til kende i forhold til den diskussion Kommissionen selv rejste med et såkaldt ’Green Paper’ på området for online-spil i marts måned. Kommissionens ’Green Paper’ lægger op til en nærmere diskussion af grænsefladen mellem et liberaliseret spillemarked og så eventuelle hensyn, der kan være nødvendige at tage i form af bl.a. forbrugerbeskyttelse, bekæmpelse af kriminalitet på spilområdet og kanalisering af penge fra spil til almennyttige formål som f.eks. breddeidræt.

Fælles europæisk ansvar

I erklæringen fra parlamentarikerne henvises til, at der i den europæiske hvidbog om idræt står, at korruption på europæisk plan også skal bekæmpes på europæisk plan. Med Lissabontraktaten er det blevet muligt at gøre det. 

”Denne problemstilling skal løses på europæisk plan, da problemet ikke kun eksisterer i ét eller to medlemslande, men i mange lande. I mit eget land havde vi store problemer med korruption inden for fodbold. Vi er med Lissabontraktaten blevet i stand til at gøre noget ved det,” lyder det fra polske Tadeusz Zwiefka, der er en af de fire parlamentarikere, som står bag erklæringen.

Erklæringen kommer samtidig med, at også Europarådet og de nationale lotterier og spilleselskabers paraplyorganisation i Europa, European Lotteries, er kommet med erklæringer om bekæmpelse af korruption.

Læs mere

 
 
Læs den skriftlige erklæring  fra medlemmerne af Europa-ParlamentetLæs pressemeddelsen om den skriftlige erklæring