Idan Artikel 05.07.2011

Europarådet ønsker kamp mod korruption i idrætten

Europæisk idræt skal beskyttes mod korruption. Derfor skal der oprettes et internationalt agentur, der kan beskytte sportens integritet, lyder budskabet fra Europarådet.

Skrevet af: Ditte Toft

En særlig høring om matchfixing og korruption afholdt af Europarådet den 24. juni i den parlamentariske samling (PACE) for Kultur, Videnskab og Uddannelse er mundet ud i en deklaration med ønske om et internationalt agentur, der kan beskytte sportens integritet. 60 parlamentsmedlemmer fra 33 lande har underskrevet deklarationen, som for det første anerkender, at der er et voksende problem med matchfixing i europæisk sport og for det andet erkender, at der ikke lige nu er redskaber til at bekæmpe korruption i sport. Derfor er der ifølge deklarationen, som også er underskrevet af Socialdemokraternes kulturordfører i Folketinget, Mogens Jensen, behov for at skabe et internationalt antikorruptionsagentur for at beskytte sportens integritet.

Oplæg om sportens sande tilstand

”Matchfixing er en tydelig og tilstedeværende fare for europæisk sport. Behovet for at skabe et internationalt anti-korruptionsagentur, der kan beskytte sporten, er ikke til diskussion – det er uundgåeligt,” siger præsidenten for Europarådets Ungdoms- og Sportskomité, den irske politiker Cecilia Keaveney, i en pressemeddelelse. 

Budskabet om behovet for et anti-korruptionsagentur blev tidligere på året ligeledes fremsat af det internationale antidopingagentur, WADA’s, generalsekretær, David Howman, som foreslår at bruge WADA's opbygning som model for agenturet. I det hele taget gav høringen plads til forskellige oplægsholdere, som delte deres viden og gav deres besyv med omkring matchfixing og korruption. Forfatteren Declan Hill, som i bogen ’Det aftalte spil’ afdækkede matchfixing i bl.a. Asien, fortalte om korruptionens udbredelse i sporten og om de tydelige konsekvenser, matchfixing har for sporten. Derudover hævdede UEFA-repræsentanten, Pierre Cornu, at selvom korruption og matchfixing altid har været en del af sporten, er konsekvenserne større i dag, da pengeindsatserne og præmierne er meget større som følge af internettets muligheder for spil, og den organiserede kriminalitet er blevet globaliseret.

Erklæringen kommer samtidig med, at også 400 medlemmer af Europa-Parlamentet og de nationale lotterier og spilleselskabers paraplyorganisation i Europa, European Lotteries, er kommet med erklæringer om bekæmpelse af korruption.

Læs mere

 
 
Læs Europarådets deklaration Læs omtalen af høringen i EuroparådetLæs også Henrik H. Brandts kommentar om den europæiske indsats mod korruption i sportLæs også Idans omtale af medlemmerne af Europa-Parlamentets erklæringLæs også Idans artikel om European Lotteries’ erklæring