Idan Artikel 02.10.2013

Eventværter skal overholde menneskerettigheder

Sportsministre fra 19 EU-lande blev på et uformelt EU-møde i Vilnius enige om en erklæring om overholdelse af menneskerettigheder i lande, som afholder store sportsevents.

Skrevet af: Ditte Toft

I forbindelse med konferencen EU Sports Forum den 30. september og 1. oktober i Vilnius, Litauen, tilsluttede sportsministrene fra 19 EU-lande sig en erklæring om overholdelse af menneskerettigheder.  Erklæringen opfordrer alle lande, som arrangerer store internationale events, til at overholde menneskerettigheder og leve op til deres internationale forpligtelse om ikke at diskriminere på baggrund af etnicitet, farve, seksualitet, sprog, religion mv. Erklæringen kommer i kølvandet på den internationale debat, der har været oven på vedtagelsen af den såkaldte ’homolov’ i Rusland. Om erklæringen siger kulturminister Marianne Jelved i en pressemeddelelse: ”Det er bekymrende og kritisabelt, at Rusland har vedtaget en lov, der forbyder såkaldt propaganda vedrørende ikke-traditionelle seksuelle relationer over for mindreårige, og det er vigtigt, at vi holder Rusland og andre lande fast på basale menneskeretlige internationale forpligtelser, som de tidligere har godkendt.”  Ud over Danmark står følgende lande bag erklæringen: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Italien, Kroatien, Malta, Polen, Portugal, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Østrig.

Idan præsenterede AGGIS-projekt

I forbindelse med EU Sports Forum præsenterede Idan/Play the Game resultaterne projektet ’Action for Good Governance in International Sports Organisations’ (AGGIS), der har set nærmere på ledelse og forvaltning i internationale idrætsorganisationer.

AGGIS er et at EU-Kommissionens ’Preparatory Actions in the Field of Sport’ og er gennemført i samarbejde med bl.a. en række europæiske universiteter.

Læs mere om erklæringen og AGGIS

 
 
Læs Kulturministeriets pressemeddelelse med link til EU-erklæringen
Læs mere om AGGIS-projektet