Idan Artikel 01.08.2016

Fælles regeringserklæring bakker op om WADA

Sportsministre fra 19 europæiske lande har udsendt en fælles erklæring som led i kampen mod brug af doping.

Skrevet af: Anna Rex Wittig

For at støtte WADA i deres arbejde med at bekæmpe doping er sportsministre fra i alt 19 europæiske lande gået sammen om en fælles erklæring, der bakker op om det internationale anti-dopingagentur, WADA.

I erklæringen giver sportsministrene udtryk for, at landene ønsker en dopingfri sport og støtter de atleter, der dyrker deres sport uden at gøre brug af forbudte præstationsfremmende midler.

”Jeg er meget tilfreds med, at en lang række lande i Europa er enige i at stå sammen og bakke op om, at vi ikke kan acceptere doping i idræt,” siger kulturminister Bertel Haarder i en pressemeddelelse.

Hverken erklæringen eller pressemeddelelsen henviser direkte til IOC’s beslutning om ikke at udelukke Rusland ved OL i kølvandet på den canadiske professor Richard McLarens rapport, ’McLaren Independent investigations Report Into Sochi Allegations’, der konkluderede, at der har været tale om udbredt organiseret og statsstøttet brug af doping blandt russiske atleter.

Men timingen på regeringserklæringen er ikke tilfældig. Den henviser således til, at regeringerne finder det vigtigt at bakke op om WADA på baggrund af ’nylige begivenheder’.

”Det hører ingen steder hjemme at snyde sig til resultater. Det er krænkende for idrætten og usportsligt over for konkurrenterne. Endnu mere usmageligt er det, når en nation ligefrem organiserer snyd. Derfor er det så vigtigt for mig at understrege, at det ikke kan accepteres, og at vi fra Europas side går aktivt ind i kampen for dopingfri idræt,” siger Bertel Haarder.

I erklæringen henviser de til UNESCO’s internationale konvention mod doping i idræt, som er underskrevet af 183 stater og bl.a. forpligter dem til at efterleve WADA’s kodeks, og samtidig opfordrer de idrætsorganisationerne til at gøre brug af de gældende regler, der er med til at sikre, idrætten er fri for doping.

Bag erklæringen står Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Irland, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Sverige, Storbritannien, Tjekkiet og Østrig. 

Læs mere

 
 
Læs pressemeddelelsen fra KulturministerietSe erklæringen herDownload rapporten ’McLaren Independent investigations Report Into Sochi Allegations’