Idan Artikel 08.08.2016

Fagligt arrangement sætter byliv og bevægelse i perspektiv

Dansk Arkitektur Center inviterer den i september til to debatter, hvor eksperter kaster et kritisk blik på bevægelseskulturen i byrummet.

Skrevet af: Anna Rex Wittig

I forbindelse med at Dansk Arkitektur Center afholder LET’S PLAY udstilling, slår de også dørene op for to faglige debatter, hvor bevægelseskulturen i byen bliver sat i et nyt og kritisk lys.

Tanken med de to arrangementer ’Bevægelse i et demokratisk perspektiv’ og ’På vej mod en storbylegeplads’ er at skabe rum for et tværfagligt og udviklende forum for de aktører og grupper, som arbejder med at skabe bevægelse i byrummet gennem teori og praksis.

Arkitekter, ingeniører, kommunale embedsmænd, repræsentanter fra idrætsforeninger og øvrige eksperter fra forskningsverdenen deltager i debatterne, som tager afsæt i følgende overordnede spørgsmål:

    • Hvordan har bevægelseskulturen udviklet sig, og hvad er de nyeste tendenser i Danmark og internationalt? 
    • Hvis byen skal opfordre til mere bevægelse og leg i gadebilledet på tværs af køn, alder og etnicitet, hvilke udfordringer støder forskellige aktører og grupper så på?
    • Hvilke potentialer og demokratiske udfordringer har vi at gøre med, når byen bliver den nye arena for bevægelse?

To arrangementer om leg og bevægelse i byrummet

Det første arrangement, ’Bevægelse i et demokratisk perspektiv’, har fokus på magt, køn og etnicitet og debatterer, hvordan vi skal forholde os til dominerende fællesskaber og dem, der ikke er plads til. Her vil adjunkt og ph.d. ved SDU Signe Højbjerre Larsen og Mikkel Rugaard, arkitekt og parkourudøver byde ind blandt en række andre.

Med indspark fra forfatter og samfundsdebattør Klaus Eskelund samt antropolog og projektleder ved DGI Gadeidræt Martin Kjærgaard retter den anden debat, ’På vej mod en storbylegeplads’, blikket mod design og programmering i byrummet. Diskussionen vil gå på, hvornår et byrum til leg og bevægelse bliver for designet til at skabe selvorganiseret og spontan leg.

’Bevægelse i et demokratisk perspektiv’ og ’På vej mod en storbylegeplads’ foregår henholdsvis den 1. og 15. september fra klokken 13-16 hos Dansk Arkitektur Center i København. Det er gratis at deltage, men der er begrænset antal pladser, og det kræver derfor tilmelding. 

LET’S PLAY udstillingen er et samarbejde med Realdania, Nordea-fonden og Lokale og Anlægsfonden. 

Læs mere

 
 
Se mere om debatten ’Bevægelse i et demokratisk perspektiv’ og ’På vej med en storbylegeplads’ samt de deltagende debattører
Læs mere om LET’S PLAY udstillingen