Idan Artikel 29.04.2009

Fedmeindsats har begrænset effekt

En ny evaluering fra Syddansk Universitet peger på, at idrætsprojekter målrettet overvægtige børn kan have mindre effekt, end man ofte forventer det fra blandt andet politisk hold.

Skrevet af: Søren Bang

Sundhedsindsatser målrettet den enkelte kan have begrænset målbar effekt og i visse tilfælde ligefrem virke mod hensigten. Det konkluderer en ny evaluering gennemført af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet, der har undersøgt effekterne af et idræts- og sundhedsprojekt for overvægtige børn i Varde Kommune. Projektet med titlen 'Rend og hop' ville bl.a. give overvægtige børn og unge en sundere og mere fysisk aktiv livsstil gennem tilbud om varierede idrætsaktiviteter, familiesamtaler og særarrangementer som madlavningsaftener. Men de objektivt målbare resultater har været relativt små, vurderer forskningsassistent Ole Lund, som hverken kunne spore en klar forbedring af børnenes BMI eller kondition. Han vil dog ikke udelukke, at projektet har standset en udvikling hen mod større overvægt hos nogle af børnene, ligesom de fleste børn har fået gode oplevelser, mens projektet stod på. Oplevelser, som måske kan være med til at vende en usund udvikling hos den enkelte på længere sigt, selv om det er svært at spå om.

Risici ved sundhedsprojekter

De manglende fysiske resultater peger på, at man ikke kan udføre mirakler på de fire måneder, som børnene deltog i 'livsstilsskolen'. 

Men idrætsprojekter målrettet overvægtige rummer også egentlige risici, advarer Ole Lund på baggrund af erfaringerne fra Varde og lignende projekter. På plussiden i Varde tæller, at flertallet fik nogle gode idrætsoplevelser i trygge rammer, og at nogle af børnene sammen med deres forældre også tog et større ansvar for egen sundhed – i det mindste, så længe de indgik i projektet. Men netop projektets fokus på sundhed og livsstil har samtidig været med til at mindske motivationen hos nogle af børnene. Og i værste fald risikerer nogle børn at udvikle et endnu mere negativt syn på deres krop, ligesom de kan opleve en social stigmatisering ved at blive sat sammen med andre overvægtige børn.

Skal gribes af aktiviteten

Paradokset er kendt fra andre projekter med sundhedsmæssige eller sociale dagsordener: Interventionen kan ufrivilligt cementere eller forstærke det problem, man gerne vil løse. 

"Dér, hvor børnene trives bedst, er i de tilfælde, hvor de bliver grebet af aktiviteten og glemmer, hvorfor de er der. Men selv om man i projektet har prøvet at nedtone formålet over for børnene, ligger vægttabet og hensynet til sundhed som et underforstået mål, som de fleste børn, forældre og projektansvarlige styrer efter. At fokusere på aktivitetens afledte effekter i stedet for aktivitetens umiddelbare kvaliteter kan betyde, at børnenes lyst forsvinder," siger Ole Lund til Idan.dk. Han nævner bl.a. i evalueringen eksempler på børn, der i begyndelsen glædede sig til de mange idrætstilbud, men mistede noget af begejstringen for projektet, når de blev konfronteret med sundhedsanbefalingerne, som projektet ellers forsøgte at formulere uden løftede pegefingre. For børn søger umiddelbar tilfredsstillelse og har derfor meget svært ved at forholde sig til langsigtede og mere abstrakte sundhedsmålsætninger.

Politisk indsats på samfundsniveau

Ole Lund afviser ikke af den grund individrettede sundhedsprojekter som det i Varde, men advarer mod tendensen til, at sundhedsprojekter ikke tager ved lære af tidligere projekters fejltagelser, eller at man fra bl.a. politisk hold nærer for store forventninger til kortvarige interventioner. 

I stedet peger han på mere strukturelle politiske indsatser, som en måde at styrke børnenes fysiske aktivitetsniveau på. Det kan fx være ved at skabe bedre skoleveje eller styrke de fysiske aktiviteter i skolen. "At tænke overvægtsbekæmpelse på et makropolitisk niveau kan måske klandres for ikke at gå direkte efter 'problemet'. Men det virker måske bedre på længere sigt, bl.a. fordi man ikke direkte går ind og påfører den overvægtige en dårlig samvittighed, som kan være usund på det personlige plan," vurderer Ole Lund.I samme tråd advarer han mod, at der blandt nogle børn, forældre og sundhedsplejersker kan opstå en overdreven bekymring for overvægt og fedme i kølvandet på tidens stærke sundhedsfokus.

Læs mere

 
 
Hent evalueringen 'Rend og hop - vi si'r stop' fra Syddansk Universitets hjemmeside