Idan Artikel 26.07.2021

Fem gange så mange ser sport på tv som på stadion

69 pct. af danskerne har overværet en sportsbegivenhed i fjernsynet i de første tre måneder af 2021. Det gælder i højere grad de danskere, som selv dyrker sport og motion.

Intet mindre end 2,2 mio. danskere tunede ind på DR1, da det danske herrelandshold i fodbold spillede semifinale mod England 8. juli 2021. Det svarer til, at 94 pct. af dem, der havde tændt for fjernsynet denne aften, så fodbold på DR1, viser tal fra DR Medieforskning.

Det er i det hele taget populært at se sport i fjernsynet, viser nye tal fra Danmarks Statistiks Kulturundersøgelse. 69 pct. af danskerne har set sportsbegivenheder i fjernsynet i de første tre måneder af 2021, og det samme gjorde sig gældende i 2019, mens 2020 stikker ud, hvor ’kun’ 59 pct. af danskerne så sport i fjernsynet i 1. kvartal.

”Sport samler danskerne bredt, og danskerne er især vilde med at overvære sport på tv. Andelen, der ser sport på tv, er fem gange højere end andelen, der ser sportsbegivenheder på stadion - og seks gange højere end andelen, der ser sport via nettet eller følger sport i radioen,” siger Monika Bille Nielsen, der er fuldmægtig i Danmarks Statistik til en artikel på Danmarks Statistisk hjemmeside.

Coronakrisen har haft indflydelse på tilskuertallene

Tallene viser, at 13 pct. af befolkningen i 2019 og 15 pct. af befolkningen i 2020 overværede en sportsbegivenhed på stadion, til turnering eller i sportshallen i første kvartal. Men ligesom så meget andet har sportsbegivenheder også været påvirket af coronakrisen, og i 2021 svarer kun 3 pct. af danskerne, at de har været på stadion eller lignende.

”I 2020 og 2021 så vi nogle særlige forhold som følge af COVID-19, og derfor har vi valgt at se på 1. kvartal 2019 for at belyse, hvordan sportstilskuere normalvis fordeler sig. Bemærk dog, at COVID-19 påvirkede tallene markant. F.eks. faldt antallet af sportstilskuere på stadion fra 13 pct. i 1. kvartal 2019 til 3 pct. i 1. kvartal 2021. Udsvingene i tallene kan forklares ved, at en række sportsbegivenheder blev påvirket af nedlukningerne og restriktionerne under COVID-19,” siger Monika Bille Nielsen.

Danskere, der motionerer, ser også i højere grad sport

Kulturundersøgelsen viser desuden, at der er sammenhæng mellem det selv at dyrke motion og overvære sportsbegivenheder på enten stadion eller i tv. I 2019 var der 15 pct. af dem, der selv er idrætsaktive, som var på stadion for at se sport, mens det kun gjaldt for 6 pct. af dem, der ikke dyrker sport og motion.

Ligeledes var der 69 pct. af dem, der selv var idrætsaktive, som så sportsbegivenheder i flimmerkassen, mens det kun gjaldt 58 pct. af dem, der ikke dyrker sport og motion. Den samme forskel gør sig gældende hos dem, der slet ikke har overværet sportsbegivenheder. 24 pct. af de idrætsaktive har ikke overværet en sportsbegivenhed, mens tallet er 38 pct. for dem, der ikke selv dyrker sport og motion.