Idan Artikel 24.10.2011

FIFA bebuder reformproces

FIFA har indledt en reformproces som svar på de omfattende korruptionsanklager mod organisationen. Det er uklart, hvad der vil komme ud af arbejdet.

Ifølge FIFA skal en ny komite for 'good governance’ komme med forslag til, hvordan FIFA sikre større åbenhed i organisationen og bekæmpe korruption i egne rækker. På et pressemøde den 21. oktober bebudede FIFA-præsident Sepp Blatter, at komiteen skal bestå af 15 til 18 medlemmer, som bliver suppleret med fire såkaldte ’task forces’, der skal se på lovændringer i FIFA, større åbenhed, en styrkelse af FIFA’s etiske komite og mere fodboldrelaterede spørgsmål. Medlemmerne af den nye komite bliver først præsenteret i midten af december efter det næste møde i FIFA’s eksekutivkomite og skal efter planen begynde sit arbejde efter nytår, men Sepp Blatter sagde dog, at han gerne ser Transparency International deltage i arbejdet. Transparency International udgav tidligere på året udgav en rapport med forslag til forbedringer af ledelsen i FIFA og har i de seneste måneder har haft flere kontakter med Sepp Blatter. Herudover er det FIFA’s intention at bede repræsentanter for såvel fodboldinterne interessenter og en række eksterne aktører som medier, sponsorer og politikere om at deltage i komitéen. Ifølge Sepp Blatter vil FIFA til december også genåbne den såkaldte ISL-akter, der dokumenterer det nu krakkede marketingselskab, ISL’s omfattende bestikkelse af en lang række navngivne idrætsledere, og som FIFA hidtil har formået at få de schweiziske domstole til at holde fortrolige. Med henvisning til ’sagens komplekse karakter’ vil FIFA overdrage sagsakterne til en uafhængig organisation, der skal analysere akterne og tage stilling til, hvordan personsagerne skal håndteres. Til gengæld er det usikkert, om ISL-akterne, der i alt omfatter bestikkelse for 141 mio. schweizerfranc og berører flere fremtrædende FIFA-ledere, også vil blive åbnet for en bredere offentlighed.

Uklare reforminitiativer

I det hele taget hersker der stor usikkerhed om FIFA’s bebudede reformproces, som af samme grund generelt får en køligt og afventende modtagelse. 

Mest positiv er Transparency International, der i en pressemeddelelse kalder FIFA’s udmeldinger ’et vigtigt første skridt’, men også peger på, at det først til december vil være muligt at få en fornemmelse af, om FIFA har tænkt sig at igangsætte større reformer. Mere kritisk stiller Play the Games internationale chef, Jens Sejer Andersen, sig i sin kommentar, hvori han på linje med andre kommentatorer konstaterer, at FIFA endnu ikke har forpligtet sig til et reelt opgør med den korruptionskultur, der gennem mange år har gennemsyret organisationen. ”Indtil videre er det faktum man med sikkerhed kan udlede af pressekonferencen, at FIFA synger det samme omkvæd, som man har sunget, hver eneste gang korruptionsanklagerne er blevet for alvorlige til at kunne ignoreres: Der vil ske forandringer. Engang i fremtiden. Stol på os.” 

Læs mere

 
 
Læs Jens Sejer Andersens kommenta på Playthegame.org (på engelsk)

Play the Games artikel om FIFA's reformproces med flere links