Idan Artikel 09.02.2008

FIFA-forslag om færre udlændinge møder modstand

Antallet af udlændinge i klubberne truer fodbolden, mener FIFA, som foreslår, at der højst må være fem udlændinge på banen ved kampstart. Men forslaget møder modstand i Europa.

Skrevet af: Søren Bang

Globaliseringen i en række fodboldligaer har nået et niveau, hvor både den sportslige konkurrence og talentudviklingen er truet, vurderer det internationale fodboldforbund, FIFA.FIFA foreslår derfor en ny såkaldt 6+5-regel indført, der vil indebære, at højst fem spillere i startopstillingen må være udlændinge. De øvrige seks skal kunne udtages for landsholdet i det land, hvor klubben er hjemmehørende.

Skal modvirke kløft

Forslaget blev diskuteret på et møde i FIFA's fodboldkomité i den forløbne uge.

Her forsvarede FIFA-præsident Sepp Blatter forslaget med, at klubberne gennem de seneste årtier gradvist har mistet deres lokale og nationale identitet, og at en stigende økonomisk konkurrence og polarisering mellem klubberne nu truer selve den sportslige konkurrence."Det har medført et to tredjedelssamfund i mange lande i takt med, at kløften mellem dem, der har, og dem, der ikke har, er blevet større. Kun to-tre klubber spiller om mesterskabet, mens alle andre kæmper for at undgå nedrykning," sagde Sepp Blatter.Han fik opbakning af fodboldkomiteens formand, Franz Beckenbauer:"Vi lever i en globaliseret verden, men jeg mener ikke, at et åbent marked er den rigtige fremtid for spillet. Man kan også have succes med hjemlige spillere, og penge alene garanterer ikke succes."

Modstand i Europa

Forslaget møder dog modstand i det europæiske fodboldforbund, UEFA, som frygter en konfrontation med EU, som tidligere har underkendt håndfaste udlændingeregler som værende i strid med traktatens principper om fri bevægelighed.

Ifølge William Gaillard, der er rådgiver for UEFA-præsident Michel Platini, har UEFA ingen interesse i at ødelægge forholdet til EU."Michel forstår, hvor FIFA vil hen, men det er ulovligt. Han har fortalt Blatter mange gange, at vi ikke ønsker at bryde loven," siger han til den engelske avis The Guardian.I stedet har UEFA med EU's accept udviklet sine egne regler om såkaldte 'home grown players', der skal sikre, at klubberne stiller med et minimum af spillere med rødder i den pågældende klub. Reglen skal sikre et minimum af talentudvikling i klubberne.

Skal behandles til maj

Ifølge en pressemeddelelse håber FIFA at kunne overbevise EU om forslagets fordele med henvisning til, at sporten nu er anerkendt som et særligt område i EU's nye traktat.

Men også på mødet i FIFA's fodboldkomite var der indsigelser mod den foreslåede 6+5-regel, som nogle medlemmer mente ikke ville løse det grundlæggende problem; nemlig at de økonomisk stærke klubber støvsuger markedet for de bedste spillere.Indtil videre er Sepp Blatter dog indstillet på at, at forslaget skal behandles på FIFA's kongres i Sydney i slutningen af maj.