Idan Artikel 16.01.2008

FIFA og UEFA enig med topklubber

FIFA, UEFA og topklubberne under G14 har afsluttet en årelang strid om bl.a. kompensation for landsholdsudtagelser. Som konsekvens af aftalen bliver G14 nedlagt.

Skrevet af: Søren Bang

Efter flere års stridigheder har det internationale og det europæiske fodboldforbund, FIFA og UEFA, indgået en aftale med de 18 topklubber under G14, der sikrer klubberne økonomisk kompensation, når deres spillere stiller op i landsholdsregi i forbindelse med EM- og VM-turneringerne.Til gengæld opgiver G14 alle retslige skridt mod de to internationale forbund, der er blevet ført gennem klubberne Charleroi og Lyon fra henholdsvis Belgien og Frankrig, ligesom G14 efter planen vil nedlægge sig selv.I stedet skal en ny organisation, the European Club Association, med repræsentanter for alle 53 nationale fodboldforbund under UEFA fremover varetage klubbernes interesser. Den nye organisation erstatter samtidig det europæiske klubforum, som UEFA i sin tid oprettede som svar på dannelsen af G14.

Trussel om udbryderliga fjernet

De præcise kompensationsordninger er endnu ikke på plads, men med aftalen ser planerne om en eventuel europæisk udbryderliga ud til at være endeligt begravet. 

Stemningen var i hvert fald højstemt efter aftalens indgåelse i Zürich. FIFA-præsident Sepp Blatter kaldte enigheden for historisk og et vendepunkt i moderne fodbold, mens Barcelonas præsident, Joan Laporta, slog på, at 'venskab og tillid er vort spils fundament' i sin kommentar til mødets udfald.