Idan Artikel 01.09.2008

Fiksede kampe truer sporten

Fiksede kampe i fodbold og andre idrætsgrene er langt mere udbredt end hidtil frygtet. En ny bog afdækker, hvordan spillere og dommere bliver bestukket af asiatiske spillemafiaer.

Skrevet af: Søren Bang

Fiksede kampe er ikke kun et alvorligt problem i Asien, hvor bestikkelse af dommere og spillere har undermineret lokale fodboldligaer. Selv på VM-plan er arrangeret kampe med det formål at score en illegal gevinst på internet-væddemål et problem drevet frem af især asiatiske spillemafiaer. Det skriver den canadiske forsker og journalist Declan Hill i bogen 'The Fix', der går bag om mekanismerne i de ulovlige forretninger. Bogen udkommer i denne uge i Canada og en række europæiske lande. Declan Hill vurderer selv på baggrund af omfattende research og kontakter i det illegale spillemiljø, at bl.a. Ghanas 3-0-nederlag i ottendedelsfinalen mod Brasilien ved VM for to år siden i Tyskland var fikset. I et interview med det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel siger han om problemets omfang: "Naturligvis findes der ingen præcise statistikker over manipulationer med sportsvæddemål inden for fodbold, men det er chokerende hvor ofte der på verdensplan bliver talt om manipulerede kampe – ikke kun kampe i Asien eller Østeuropa, men også i de store fodboldligaer som i Tyskland eller sågar ved et verdensmesterskab."

Kan underminere sporten

Skræmmescenariet er, at fiksede kampe i lighed med doping på længere sigt kan true sportens troværdighed og dermed fascination, som det bl.a. er sket for den kinesiske fodboldliga. 

Til Politiken siger Danske Spils driftschef, Jens Nielsen, at problemet med fiksede kampe er stigende. Men han mener også, at problemet stadigt er marginalt. "Langt, langt de fleste kampe bliver afviklet reelt og på fair vis," siger han til avisen. Der er dog en øget internationalt bevidsthed om problemet i flere idrætsgrene. Senest er de store aktører inden for tennissporten anført af det internationale tennisforbund blevet enige om et kodeks mod korruption og har samtidig nedsat en særlig enhed, der skal bekæmpe fiksede kampe inden for sporten. Enheden ledes af Jeff Rees, der før sommerferien var medforfatter til en rapport, som bl.a. pegede på, at 45 tenniskampe inden for de seneste fem år havde været omgærdet af et mistænkeligt spillemønster i forbindelse med væddemål på nettet. 

Bogen udkommer på dansk den 23. september med titlen 'Det aftalte spil - fodbold og forbrydelse' på forlaget Bagland.