Idan Artikel 02.01.2006

Fitness-topmøde skrev historie

Idan samlede 15 danske pionerer og eksperter i Odense for at få deres bidrag til den danske fitness-historie - fra den spæde start i 1970'erne frem til i dag.

Skrevet af: Søren Bang

Selv om mange danskere i dag jævnligt dyrker fitness i kommercielle centre, er den danske fitness-sektors 30 år lange historie kun blevet fortalt sporadisk. Men torsdag den 12. januar var 15 pionerer og eksperter for første gang samlet for at bidrage til Idans afdækning af den danske fitness-sektor.

Det usædvanlige møde fandt sted på Syddansk Universitet og blev afholdt i samarbejde med Institut for Idræt og Biomekanik. Deltagerkredsen bestod både af personer fra fitness-sektorens inderkreds, repræsentanter for foreningsidrætten og uafhængige forskere med viden om fitnessverdenen.

Blandt deltagerne kunne man således møde historiske nøglepersoner som aerobic-pioneren Charlotte Bircow, den tidligere bodybuilder Steen Broford og Leif Christensen fra landets største fitnesskæde, Fitness.dk. 

å seminaret fortalte deltagerne, hvordan de var med til at etablere de amerikansk inspirerede motions- og træningsformer i Danmark fra 1970 og frem. I begyndelsen skete udviklingen inden for den lille subkultur, der havde interesse for seriøs styrketræning og bodybuilding.

Det var først, da bl.a. Charlotte Bircow introducerede en danske versioner af Jane Fondas workout-systemer herhjemme, at de nye motionsformer for alvor fik fat i mange danskere, og fitness blev folkelig.

Fra bodybuilding til spinning

 Hvad der præcist skete i de første, ofte turbulente år, var et af de vigtige diskussionspunkter på seminaret. Den unge fitness-sektor nød på den ene side godt af en eksplosiv interesse, men var også kontroversiel med sine kommercielle og nytteorienterede motionsformer.

Ikke mindst i den foreningsbaserede folkelige gymnastik, som i dag ligger under DGI, blev fitnessbølgen modtaget med meget blandede følelser, og den rejste principielle diskussioner, om der var plads til aerobic.

Ifølge forfatteren og fitness-konsulenten Birgitte Nymann var fitness også så ilde set på gymnastikhøjborgen i Ollerup, at eleverne i al hemmelighed måtte dyrke aerobic i kælderen.

Siden er fitness blevet en etableret del af motionsbilledet for den almindelige dansker og har med bl.a. spinning formået at tiltrække helt nye grupper. Ikke mindst flere mænd. Omvendt har den tunge vægttræning anført af bodybuilderne mistet terræn, så den efter højdepunktet i midten af firserne i dag dyrkes i et mindre miljø.

Bidrag indgår i Idans fitness-undersøgelse

 Formålet med seminaret var at få en række af sektorens nøglepersoner til at belyse historiske fakta og kommentere fitness-sektorens udvikling ud fra deres egne erfaringer.

Alle bidragene bliver indarbejdet i Idans store projekt om den kommercielle fitness-sektor, 'Sved for millioner', som både afdækker branchens historiske rødder og tager pulsen på den aktuelle udvikling.