Idan Artikel 01.02.2006

Flere krav til placering af nye golfbaner

Antallet af golfbaner vokser kraftigt i Danmark. Miljøministeriets golfudvalg kommer nu med en række anbefalinger til, hvor nye baner må anlægges.

Skrevet af: Søren Bang

Det er boomtider for golfsporten, der kan bryste sig af at have cirka 140.000 aktive spillere fordelt på 170 baner. Og væksten ser ud til at fortætte, samtidig med at kommunerne fra næste år får overdraget ansvaret for planlægningen af det åbne land.

Det er baggrunden for, at Miljøministeriets golfudvalg med repræsentanter for KL, Dansk Golfunion og de grønne organisationer nu kommer med en række anbefalinger til fremtidens anlæg af golfbaner i rapporten ’Lokalisering af golfbaner’.

Som noget nyt bløder golfudvalget bl.a. op på princippet om, at golfbaner ikke må placeres i kystnære områder. Det bliver fremover muligt, hvis det vel at mærke ikke forringer landskabsoplevelsen.

Til gengæld skal kommunerne sørge for, at befolkningen har fri adgang til golfbanerne. Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening lægger så stor vægt på dette spørgsmål, at man i en supplerende udtalelse opfordrer til, at offentlighedens adgang bliver lovfæstet i naturbeskyttelsesloven.

Risiko for overflødige baner

 I rapporten understreger udvalget, at de nye baner bør placeres efter en helhedsvurdering, som både tager højde for andre natur- og landskabsinteresser og vurderer det reelle behov for nye baner.

Kommunerne skal sikre, at planlægningen bliver realistisk og passer ind i de øvrige målsætninger for fritidsområdet. Det må gerne ske i et samarbejde med nabokommunerne, så  snævre lokalinteresser ikke afgør placeringen af nye golfbaner.

Risikoen for, at golfboomet fører til for mange nye baner, er da også en reel, hvis man skal tro formanden for ’Foreningen Private Golfbaner’, Peter Arendorff.

Før jul skønnede han i Børsen, at det fremtidige behov for nye baner vil være dækket ind med de cirka 75 baneprojekter, som er på bedding.

Med en mere rational udnyttelse af anlæggene vil Danmark endda have mere end nok græs til 300.000 aktive spillere. Et antal, vi når op på, hvis væksten i sporten fortsætter med uformindsket styrke, og danskerne ender med at være lige så golfbegejstrede som svenskerne.