Idan Artikel 05.04.2017

Flertal vil liberalisere det svenske spillemarked

Et politisk flertal vil følge anbefalingen i en ny udredning om det svenske spillemarked og liberalisere området.

Skrevet af: Jens Alm

En netop offentliggjort udredning anbefaler en liberalisering af det svenske spillemarked, så private udbydere får mulighed for at tilbyde online-betting og hestespil ved siden af Svenska Spel og Aktiebolaget Trav & Galopp (ATG), som dermed vil miste deres monopoler.

Udredningen anbefaler en model med paralleller til Danmark, som vil give private spilleselskaber mulighed for at indløse licens, hvis de ønsker at tilbyde spil på det svenske spillemarked.

Civilminister Ardalan Skekarabi (S) hilser udredningen velkommen og siger til Sveriges Radio, at regeringens udgangspunkt er, at staten skal genvinde kontrollen af spillemarkedet. Regeringen vil derfor lade en liberalisering gå hånd i hånd med en skærpet lovgivning rettet mod bl.a. spillesnyd. Ifølge udredningen vil en kriminalisering gøre det nemmere for samfundet at gribe ind mod såvel matchfixing som andre uregelmæssigheder på spillemarkedet.

Også formanden for Riksdagens kulturudvalg, Olof Lavesson fra oppositionspartiet Moderaterna bakker i et interview med det erhvervsorienterede dagblad Dagens Industri op om udredningens anbefalinger. Dermed tegner der sig et politisk flertal i den svenske rigsdag for en liberalisering.

Endvidere konkluderer Svenska Spels administrerende direktør, Lennart Käll, i en kommentar på selskabet egen hjemmeside, at tiden og udviklingen er løbet fra den nuværende lovgivning, og det er helt rigtigt, at seriøse udenlandske spilleselskaber bliver en del af spillemarkedet under regulerede former.

18 pct. i afgift til staten

Vælger Riksdagen at følge anbefalingerne i rapporten, skal alle spilleselskaber med licens betale skat af overskuddet i Sverige i modsætning til tidligere, hvor skat på overskuddet forblev i udlandet. Skatten på spilleoverskud forventes at blive 18 pct., hvilket kan sammenlignes med 15 pct. i Storbritannien og 20 pct. i Danmark. Dog vil almennyttige organisationer, der tilbyder forskellige former for spil og lotteri, fortsat være fritaget for skat.

Selvom brancheforeningen for onlinespil (BOS) understreger, at skatteniveauet for spilleoverskud er rimeligt, er generalsekretæren for BOS, Gustaf Hoffstedt, kritisk over for dele af udredningen. Hoffstedet skriver i en pressemeddelelse, at man er bekymret over manglen på kompensation i forhold den stærke position, som ATG og Svenska Spel har haft mulighed for at bygge op under deres monopol.

Heller ikke hele spillemarkedet bliver liberaliseret. Svenska Spel bør ifølge udredningen fortsat have monopol på at drive landsdækkende kasino og sammen med en række non-profit-aktører have eneret på at tilbyde skrabelodder.

Både hos regeringen og i oppositionen er det ambitionen, at en ny lovgivning kan vedtages inden Riksdagsvalget i september 2018. 

Læs mere