Idan Artikel 22.12.2010

Fodbold fra flere vinkler

Challenges for football: U/21-slutrunden i Århus giver anledning til en ambitiøs konference om flere af fodboldens vigtigste udfordringer, den 20.-21. juni.

Skrevet af: Redaktionen

Midt under den største internationale fodboldbegivenhed i Danmark nogensinde får idrætsforskere, fodboldledere og mediefolk mulighed til at belyse og drøfte nogle af fodboldens største udfordringer på konferencen 'Challenges for football' på Aarhus Universitet i dagene den 20.-21. juni. Idrættens Analyseinstitut og Play the Game er sammen med Institut for Idræt ved Aarhus Universitet og den journalistiske efteruddannelse Update vært for konferencen, der kører i fire spor fordelt over to dage i dagene efter afslutningen på de indledende gruppekampe ved U/21-slutrunden i Århus, Herning, Viborg og Aalborg. Talerlisten kommer til at indeholde førende eksperter og ledere fra dansk og international fodbold. Konferencen har udsendt et ’call for papers’, og det er muligt for interesserede at indsende abstracts frem til den 15. april 2011. De fire spor på konferencen får følgende hovedindhold:

1. Fodboldens økonomiske udfordringer

Klubfodboldens økonomi har store udfordringer trods de senere års stigende omsætning i mange af de europæiske fodboldligaer. Det europæiske fodboldforbund har derfor indført nye reguleringsmekanismer, som skal afhjælpe problemet. Men er det overhovedet muligt eller hensigtsmæssigt at regulere fodboldøkonomien? Og hvordan ser det økonomiske billede ud i mange af de ligaer, der konkurrerer med eksempelvis den danske superliga? Hvorfor har nogen ligaer sundere økonomi end andre? 

2. Den perfekte fodboldspiller

Dette spor sætter fokus på de komplekse krav og fysiske færdigheder, som den moderne fodboldspiller skal leve op til for at nå til tops. Trænere på højt niveau leder konstant efter nye metoder til at forbedre præstationerne, og idrætsforskningen bidrager løbende med ny viden, som kan indgå i udviklingen af endnu bedre fodboldspillere. Konferencens formål er at føre forskere og trænere sammen i en diskussion om, hvordan de forskningsmæssige opdagelser kan overføres til resultater på fodboldbanen. 

3. Fodbold og teknologi

Teknologi spiller en væsentlig rolle såvel i spillet på som uden for banen. Nye analyseværktøjer og teknologier vinder indpas på træningsbanen, og nye medieteknologier har væsentlig indflydelse på afviklingen og de økonomiske potentialer i store events som eksempelvis U/21-slutrunden. Konferencen vil fokusere på nogle af de innovative tiltag, der kan forbedre de analytiske aspekter af fodboldtræning- og kampe og bidrage til at skabe bedre oplevelser omkring de store kampe. 

4. Fodbold og sundhed

Forskning fra blandt andet Københavns Universitet har dokumenteret, at fodbold rummer store sundhedsmæssige potentialer for idrætsuvante grupper, men hvordan kan denne viden overføres til nye målgrupper af teenagere uden fodboldtalent eller voksne med behov for mere motion? Og ligger der i virkeligheden et økonomisk potentiale i breddefodbold, som fodboldsporten på grund af dens i forvejen enorme popularitet slet ikke har øje for? 

Det nærmere programindhold og praktiske oplysninger om konferencen offentliggøres i løbet af foråret.