Idan Artikel 23.11.2009

Fodboldskandale er vendepunkt

Afsløringen af den hidtil største sag om aftalt spil i europæisk fodbold er en sejr i kampen mod match-fixing, lyder de første vurderinger.

Skrevet af: Søren Bang

Den tyske anklagemyndigheders afsløring af, at cirka 200 europæiske fodboldkampe er under konkret mistanke for aftalt spil iscenesat af personer med tilknytning til spillemafiaer, har sendt chokbølger gennem international fodbold. Men skandalen kan samtidig blive et vendepunkt i kampen mod såkaldt match-fixing, hvor ulovlige spillesyndikater forsøger at købe spillere, trænere eller dommere til at påvirke kampenes udfald, så der kan indgås store væddemål om kampene online. Det vurderer blandt andre den canadiske journalist Declan Hill, der i bogen The Fix fra 2008 har beskrevet udførligt, hvordan kriminelle kræfter, ofte med tråde til asiatiske spillesyndikater, kan underminere sportens troværdig ved at tjene penge på at fikse kampe. ”Jeg er meget glad for, at man nu omsider tager fat om dette problem med stor alvor. Jeg har længe følt mig meget ensom, når jeg arbejdede med området,” siger Declan Hill til det tyske dagblad, Rheinische Post, hvor han vurderer, at de tyske myndigheders efterforskning kan blive et gennembrud. ”Siden anklagemyndighedens seneste skridt har jeg haft følelsen af, at vi kan vinde krigen,” siger Declan Hill, der dog samtidig advarer mod, at selv fodboldkampe på amatørniveau kan være udsat for forsøg på match-fixing fra bl.a. asiatiske spillemafiaer.

Krisemøde i UEFA

Men Declan Hill peger også på, at der er tegn på, at fodboldens organisationer i stigende grad tager match-fixing alvorligt på både nationalt og internationalt plan. 

EFA har således, bl.a. gennem sit såkaldte Betting Fraud Detection System, bidraget til de tyske myndigheders seneste efterforskning, som torsdag resulterede i 15 anholdelser i Tyskland samt over 50 ransagninger i såvel Tyskland som Østrig, England og Schweiz. Mange detaljer i sagen er stadig mørkelagt, men det står fast, at kampene, som er under mistanke, er blevet spillet i ni europæiske landes ligaer, heraf mange i sekundære rækker. Herudover omfatter skandalen indtil videre minimum 15 kampe spillet i UEFA’s europæiske turneringer. Efterfølgende har UEFA indkaldt de berørte landes fodboldforbund til et krisemøde på onsdag. Desuden bebudede det tyske fodboldforbund på et pressemøde mandag eftermiddag, at man nu nedsætter en særligt task-force i kampen mod match-fixing.

Sporten er ikke magtesløs

Men også politiet og anklagemyndighedens arbejde i Tyskland giver ifølge Der Spiegel løfter for en mere koordineret og effektiv indsats i fremtiden. 

I en kommentar betegner det tyske ugemagasin myndighedernes diskrete efterforskning, som har stået på over otte måneder, som afgørende for optrevlingen af korruptionssagen og et tegn på, at hverken sporten eller myndighederne står magtesløse over for truslen om match-fixing. ”Også i fremtiden vil kriminelle forsøge at tjene mange penge herpå. Men den tid, hvor det her i landet virkede enkelt, er indtil videre forbi,” vurderer Der Spiegel. Declan Hill skriver selv på sin egen blog under den drillende overskrift ’I told you so’, at omfattende efterforskning i stil med den tyske nu må erstatte tidligere forsøg på at reducere spilleskandaler til et spørgsmål om enkeltpersoners kriminelle handlinger. Ifølge Declan Hill er der brug for dybere opgør de korrupte strukturer, der udnytter i sporten. 

Antal kampe under mistanke i de ni involverede landes fodboldligaer 

Land

Kampe

Tyskland

32 kampe

Belgien

17 kampe

Schweiz

28 kampe

Kroatien

14 kampe

Slovenien

7 kampe

Tyrkiet

29 kampe

Ungarn

13 kampe

Bosnien

8 kampe

Østrig

11 kampe

Herudover kommer 15 kampe spillet i regi af UEFA's europæiske turneringer. Kilde: DPA